Aircoservice, het hele jaar door!

Veel garagebedrijven concentreren zich alleen in het voorjaar en de zomer op aircoservice. WESP-consultant Jeroen Kraan adviseert om airco-onderhoud het hele jaar door proactief aan te bieden. “Het bespaart de klant mogelijke hoge reparatiekosten en ongemak, bovendien is het een zeer lucratieve werkplaatsactiviteit.”

Elk aircosysteem heeft onderhoud nodig. Autofabrikanten adviseren om elke twee tot drie jaar, afhankelijk van het merk, airco-onderhoud uit te voeren. Een aircosysteem verliest elk jaar 10 tot 15% koudemiddel. Zonder tijdig onderhoud loopt de aircocompressor na verloop van tijd droog. Jeroen Kraan: “Een nieuwe compressor is een dure reparatie, waar de klant niet vrolijk van wordt.”
Het is verstandig om ook bij jonge auto’s het airco-onderhoudsschema te respecteren, vult hij aan. “Het aircosysteem van nieuwe auto’s is door de fabrikant niet altijd helemaal afgevuld. Er zijn merken die hun auto’s met een koudemiddelniveau van 80% afleveren.”

Proactief aanbieden loont

In de lente en de zomer zijn garagebedrijven actief met het aanbieden en uitvoeren van airco-onderhoud. Vanaf oktober is dat niet meer het geval, weet Kraan. “Uit WESP-analyses blijkt dat de combinatie van aircoservice en regulier voertuigonderhoud in de koude periode van het jaar heel weinig voorkomt. Veel auto’s komen maar één keer per jaar, of nog minder, in de werkplaats. Dat betekent dat het aircosysteem van deze auto’s nooit wordt onderhouden.”
Garagebedrijven die aircoservice het hele jaar door proactief aanbieden, onderhouden jaarlijks het aircosysteem van circa 30% van het klantenbestand. Dat blijkt uit cijfers van WESP. Kraan: “Wie alleen in actie komt als een klant met een aircostoring langskomt, blijft op ongeveer 3% steken.”

In gesprek met de klant

“Ons advies: controleer, voordat de klant zijn auto komt brengen voor onderhoud, wanneer er voor de laatste keer airco-onderhoud is uitgevoerd”, aldus de WESP-consultant. “Is het tijd voor aircoservice? Breng dat dan meteen ter sprake. Vertel de klant dat onderhoud noodzakelijk is en dat airco in de winterperiode effectief is tegen beslagen ruiten. Je zult zien dat de overgrote meerderheid instemt met de werkzaamheden. Nog een tip: zorg dat je klantenkring weet dat je aircoservice aanbiedt. Wij zien elk jaar weer dat bedrijven die actief reclame maken voor airco-onderhoud daar de vruchten van plukken. Probeer te voorkomen dat je op deze manier klanten kwijtraakt.”

Goedkoop is duurkoop

Universele garagebedrijven rekenen gemiddeld 75 euro voor airco-onderhoud. “Dat is een flink deel van de factuur voor een onderhoudsbeurt zonder verdere bijzonderheden”, kruipt Kraan in de huid van de voertuigeigenaar. “Dat is meteen een belangrijke reden waarom veel garagebedrijven voorzichtig zijn met het aanbieden van aircoservice. Uit WESP-analyses blijkt echter dat garagebedrijven die besparen op onderhoud, met als doel een relatief bescheiden factuur voor de klant, een grotere uitstroom van klanten hebben. Als de aircocompressor bezwijkt door een tekort aan onderhoud, valt dat in de categorie ‘goedkoop is duurkoop’. Dat verwijt maakt de klant zijn garagebedrijf. De klant is ook niet blij als zijn airco ermee stopt tijdens de zomervakantie.”

Combineren met voertuigonderhoud

Last but not least wijst Kraan op de goede verdiensten van airco-onderhoud. “De marges zijn goed, vooral als je aircoservice combineert met voertuigonderhoud zoals een servicebeurt. Het aircoapparaat doet het werk terwijl de autotechnicus de auto onderhoudt of repareert. Bij ‘losse’ aircoservice staat de auto alleen voor het airco-onderhoud in de werkplaats, dat is veel minder effectief. Bovendien moet de klant een keer extra naar zijn garagebedrijf komen. Regulier voertuigonderhoud is dus het ideale moment voor aircoservice.”

Over WESP

Werkplaats Service Provider (WESP) ondersteunt garagebedrijven bij het verbeteren van de service aan hun klanten en het structureel verhogen van hun omzet. WESP biedt zijn klanten een overzicht van alle relevante bedrijfsinformatie en laat zien hoe de aangesloten garagebedrijven presteren ten opzichte van hun collega-ondernemers. Ervaren WESP-consultants analyseren de bedrijfscijfers, ze gaan in gesprek met de ondernemers en hun medewerkers en geven adviezen op maat.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *