AutoTools biedt helpende hand

Veel consumenten klagen over de THP-motor van PSA en BMW. De distributieketting blijkt vaak een probleem. AutoTools reikt de monteur nu speciale handleidingen over deze motor aan.

AutotoolsEnkele maanden geleden was de Turbo High Pressure (THP)-motor van BMW en PSA, die gemonteerd is in verschillende typen van Citroën, Mini en Peugeot, volop in het nieuws. Consumentenprogramma Tros Radar  (bekijk de aflevering hier) en autoblad AutoWeek besteedden ruim aandacht aan klachten van meerdere consumenten. De motor, die bekend staat om de combinatie van een hoog vermogen met een relatief laag brandstofverbruik, blijkt last te hebben van terugvallend vermogen, wat veroorzaakt wordt door speling in de distributieketting. Deze ketting rekt namelijk vrij snel uit, vaak al na 20 duizend kilometer. Dit zorgt voor verstoring van de timing bij de aandrijving, waardoor de motor plotseling inhoudt of in noodloop overgaat. Soms breekt de distributieketting zelfs. Een ander veel voorkomend probleem bij deze motor blijkt een emissiestoring, veroorzaakt door een motor die zichzelf vervuilt. Verder is er sprake van een hoog olieverbruik. De problemen met de distributieketting vertonen overeenkomsten met de 1.2/1.4 TSI-motoren van VAG. Ook hier rekt de distributieketting op, waardoor motorschade optreedt, zoals in AutoWeek stond te lezen.

Technische handleidingen

Het autotechnische programma AutoTools gaat de monteur met deze specifieke problemen een handje helpen. AutoTools heeft voor alle betrokken autotypen uitvoerige technische handleidingen gemaakt, die de monteur uitleg geven hoe de distributieketting vervangen moet worden en welke speciaalgereedschappen hiervoor nodig zijn. Daarnaast wordt in de catalogus de versterkte distributieketting uitvoerig gedocumenteerd. Daar waar de merkdealer het probleem nog nauwelijks (officieel) onderkent, vormt deze kennis voor merkonafhankelijke autobedrijven een belangrijk pluspunt.

autotools2Data voor het uit- en inbouwen van de distributieketting van een THP-motor: een overzicht van de aanhaalmomenten.

autotools1Een overzicht van het benodigde gereedschap.

autotools3Direct het juiste onderdeel bestellen.