Klaar voor toekomstig airco-onderhoud?

waeco

Het aantal auto’s met een CO2-airco groeit gestaag. Om een professionele aircoservice te bieden, moet je als autobedrijf ook over een CO2-servicestation beschikken.

Nu autofabrikanten zoals Daimler en VAG starten met de levering van de eerste automodellen die gebruik maken van CO2 (R744) als koudemiddel, volgen ook de leveranciers van airco-servicestations met CO2-apparatuur voor airco-onderhoud. Of CO2 de onbetwiste opvolger van R134a wordt, is niet duidelijk. Wat nu het ultieme koudemiddel van de toekomst wordt, blijft de gemoederen in de automobielsector bezig houden. Opvolger R1234yf wordt nog steeds door sommige organisaties en autofabrikanten onder vuur genomen, omdat het als brandbaar gekwalificeerd wordt. Feit is dat de ontwikkelingen nooit stil staan en er dus ook altijd een zoektocht zal zijn naar schone en veilige koudemiddelen voor aircosystemen.

R744
Duidelijk is dat de volgende stap in de koudemiddelen-discussie wordt gezet door autofabrikanten Mercedes en de Volkswagen Groep met een keuze voor koudemiddel CO2 (R744). Dat beide Duitse autofabrikanten voor CO2 kiezen is niet zo gek: CO2 heeft een geweldig koelvermogen, het is niet brandbaar en CO2 is wereldwijd goedkoop verkrijgbaar. Bovendien belast het in de natuur voorkomende kooldioxide (CO2) het milieu duizendmaal minder dan het koudemiddel R134a. Een nadeel is de noodzaak van een zwaarder uitgevoerde en daarmee duurdere airco-installatie, vanwege de hoge druk waaronder deze aircosystemen werken.

Speciale regels
Een aircosysteem met koudemiddel CO2 werkt met druk tot wel 130 bar, wat veel meer is dan de huidige R134a- en R1234yf-aircosystemen. Dit stelt hoge eisen aan de gebruikte componenten en de aircoservice-apparatuur. CO2-apparatuur meet bijvoorbeeld continu de drukverhoudingen in het servicestation en het aircosysteem om potentiële gevaren uit te sluiten. Bovendien gelden er als je met CO2-apparatuur werkt speciale regels. Vakkundige toepassing hiervan vereist specifieke vakkennis. Omdat CO2 ongeveer 1,5 keer zwaarder is dan lucht, moet er, net zoals bij R134a en R1234yf, bijvoorbeeld goed op de ventilatie van de werkplaats en werkplek gelet worden. De grenswaarde van CO2 op de werkplek is 5.000 ml/m3 (ppm). Daarom controleren sommige CO2-aircostations de omgevingslucht van de werkplek. Als de gemeten waarden maar enkele procenten afwijken van de normale lucht, wordt het aircoservicestation automatisch uitgeschakeld.

130% meer licht op de weg

X-tremeVision van Philips is de lamp met de langste en sterkste lichtbundel in de markt. Het geheim is het uniek ontworpen filament met geoptimaliseerde geometrie. Deze bijzondere eigenschappen uiten zich in een lichtbundel die tot 50 meter langer is en 130% meer licht op de weg brengt.

x tremevision

 • 130% meer licht dan een standaard lamp
 • Meer licht betekent meer veiligheid en
  meer comfort
 • Quartz Glass Technologie

82% van alle ongelukken in Europa gebeurt bij slecht zicht of in het donker. Goed zicht is een van de voorwaarden van veilig weggebruik. Als uw klanten zouden weten dat ze veiliger en comfortabeler kunnen rijden door een relatief kleine investering te doen in betere verlichting zou uw vraag ernaar vele malen groter zijn. Philips X-tremeVision koplampen zijn de beste in markt.

In beeld: stap voor stap automatische transmissie spoelen

Spoelen banner

Een automatische versnellingsbak is gebaat bij een reiniging. De automatische versnellingsbakolie dient, afhankelijk van de aanbeveling van de fabrikant, iedere 50.000 tot 60.000 km vervangen te worden. Dit voorkomt kostbare reparaties, biedt een oplossing voor het verlies van vermogen en genereert een soepele en geruisloze werking.

 

Schade voorkomen

 Toch kunnen er ook bij naleving van de voorgeschreven olieverversingen nog storingen ontstaan. Vaak wordt dit veroorzaakt door vervuiling in het oliecirculatiesysteem, die een ongestoorde werking verhinderd. Een conventionele olieverversing neemt namelijk niet alle verontreinigingen weg: er wordt gemiddeld slechts 60% van de inhoud ververst. Om schade aan de transmissie te voorkomen, wordt daarom ook een automatische reiniging van het systeem aanbevolen. 

Eenvoudig en professioneel automatisch reinigen

Dat het spoelen een eenvoudige klus is, dat zie je in de video hieronder. Waarin het proces stap voor stap wordt uitgelegd. 

De plussen van de Bluechem ATF Evolution

– Automatisch reinigen van het gehele automatische transmissiesysteem.
– Automatisch verversen en conditioneren van het gehele automatische transmissiesysteem. Bij het verversen houdt de machine zelf bij hoeveel liter wordt verwijderd uit het systeem en hij zorgt ervoor dat dezelfde hoeveelheid weer wordt aangevuld.
– De ATF Evolution detecteert zelf de aan- en afvoerleidingen waardoor verkeerdom aansluiten onmogelijk is.
– Aanpassen van het vloeistofniveau.
– Uitprinten van verbruik reinigingsvloeistof.
– Uitprinten van totale ververste ATF.
– Opslaan van klantgegevens.
– Opslaan van autotype-gegevens, zoals inhoud in liters van het systeem.
– Opslaan van de dichtheid van de specifieke ATF die wordt gebruikt.

Zicht op xenon

De herfst is in aantocht en de winter loert om de hoek. Tijd om de autoverlichting weer eens goed onder de loep te nemen. Wat monteer jij als er xenonlampen vervangen moeten worden?

xenon

Xenonlampen: hoe zit het ook al weer? Een normale halogeenlamp werkt op het gloeidraadprincipe. Deze gloeit op, waardoor er licht ontstaat. In een xenonlamp wordt het licht niet opgewekt door middel van een gloeidraad, maar door een speciaal gas. In deze lamp zitten twee elektrodes, waartussen een vlamboog ontstaat. De vlamboog wordt gecreëerd, doordat er op de elektrodes een hoogspanning (ongeveer 23.000 Volt) wordt gezet. Deze hoogspanning zorgt ervoor dat de gasmoleculen in de lamp gaan ioniseren en de vlamboog ontstoken wordt. Hierdoor ontstaat een super wit licht, dat vergeleken kan worden met de intensiteit van daglicht. De lichtsterkte van een H4-lamp is 1.000 lumen, van een H7-lamp 1.500 lumen en een xenonlamp produceert zo’n 3.400 lumen. Dit is een belangrijke reden waarom xenon eigenlijk niet met halogeen is te vergelijken. Een ander punt is dat xenon in tegenstelling tot halogeen geen ‘hotspot’ heeft: bij xenon is het licht gelijkmatig verdeeld. Deze eigenschappen maken xenonverlichting beter dan halogeenverlichting.

Kwaliteitscriteria

Bij een vervanging van xenonlampen kies je uiteraard voor topkwaliteit. Kies voor een gerenommeerd merk en monteer de verlichting van een leverancier die garantie geeft op de levensduur. Een belangrijk kwaliteitscriterium van xenonlampen is bijvoorbeeld de behuizing. Deze ’scheurt’ bij de goedkopere merken nogal eens en zorgt daardoor voor uitval. Ook zijn er bij de imitatieproducten vaak problemen met de bekabeling en stekkers: isolatie en waterdichtheid vallen tegen en dat geeft kans op kortsluiting of erger. In onderstaande afbeelding worden de technische pluspunten van xenonlampen van topkwaliteit nader omschreven. Dit onderstreept dat xenonlampen technische hoogstandjes zijn die alleen door topfabrikanten geleverd kunnen worden.

xenon technisch groot
Klik om te vergroten

Neglin

Neglin OE Xenon vervangingslampen zijn van de nieuwste generatie,  welke ten op zichte van de standaard xenonlamp een 20% hogere lichtintensiteit levert. Naast veiligheid en intensiteit geeft de Neglin xenonlamp een  stijlvol en exclusief uiterlijk aan de koplamp. Door het  gebruik van kwarts glas met Uv protectie, het  juiste zuivere Xe edelgas en APL pill wordt dit resultaat bereikt. Het gebruik van deze materialen zorgt er tevens voor dat de reflector van uw  koplamp wordt beschermt. Bij alle Neglin Xenon lampen zijn de ontstekers opgebouwd uit hoogwaardige elektronica componenten welke perfect communiceren met de originele voorschakelunit. Voornoemde is van groot belang voor het behoud van de originele voorschakelunit. Alle Xenonlampen zijn voorzien van officiële E keurmerk. Iedere Xenonlamp wordt individueel getest op werking aan het eind van de productie lijn. Daarnaast is een optimale pasvorm is gegarandeerd.

Het programma van Neglin is recent nog uitgebreid met 3 nieuwe types: N 85025 (D4R), N 85035 (D6S) en N 85040 (D8S).
Deze drie types zullen begin november leverbaar zijn. De D6S en D8S van Neglin zijn een volstrekt unieke toevoeging daar Philips deze zelfs nog niet heeft.

Zicht-op-Xenon

 

 

 

Defecte lampen

Herhaaldelijk bezoek van een klant met defecte koplampen? Een veelvoorkomende oorzaak van defecte lampen is een te hoge spanning. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft het aantal keren in- en uitschakelen van een lamp geen invloed op de levensduur van die lamp. Het testvoltage van een 12 volt-lampje is 13,2 volt. Een spanning ruim boven de 14 volt heeft een negatieve invloed op de levensduur. Controleer daarom de laadspanning als een klant regelmatig kapotte lampen heeft.

 

 

 

Autobedrijf Jan de Kock 500ste Qualified Diesel Specialist

bericht mijngrossier

 

De teller van het Qualified Diesel Specialist netwerk blijft maar oplopen. Inmiddels is de 500e specialist benoemd. Autobedrijf Jan de Kock in Wierden is half september als 500ste universele garage geslaagd voor het trainingsprogramma van Qualified Diesel Specialist. Jan de Kock heeft het predicaat Qualified Diesel Specialist uit handen van Ruud Rechterschot, accountmanager van Veam in ontvangst genomen.
verder lezen

IJzersterke reparatietape voor uitlaten [video]

romaxSoms kies je er als monteur voor om delen van een uitlaatsysteem te repareren in plaats van direct te vervangen. Uitlaatreparatietape biedt in zulke gevallen vaak uitkomst. Zeker als je tape gebruikt die in de meeste gevallen zelfs blijvend herstelt.

Mijngrossier.nl levert hier voor de reparatietape PowerRepair Heat. De fabrikant van deze tape claimt dat de uitlaatreparatietape dankzij zijn bijzondere formule ‘de sterkste uitlaatreparatietape ter wereld’ is. De eigenschappen van PowerRepair Heat liegen er dan ook niet om.

PowerRepair Heat:

 • wordt zo hard als staal;
 • het materiaal hecht op alle metalen;
 • is hittebestendig;
 • asbestvrij;
 • ook geschikt voor andere hittebestendige reparaties;
 • en eenvoudig aan te brengen, zonder demontage.

Simpel gebruik

Hoe werkt het? Het gebruik is simpel. De tape (5 cm x 200 cm) moet natgemaakt worden. Vervolgens wordt de breuk of het lek omwikkeld. Klaar. Het resultaat is een volledig gasdichte reparatie die zo hard als staal is. En in veel gevallen betreft het zelfs een blijvende herstelling.

Bekijk dit filmpje om een goede indruk van PowerRepair Heat te krijgen:
 

Artikelnummer: PRHEAT

Voorgemonteerde DMF-kits van Sachs

Gemak dient de monteur. Zoals met ‘plug and play’ reparatiekits, oftewel de voorgemonteerde DMF-kits van Sachs.

Geen losse delen meer

De voordelen van DMF-kits zijn voor iedereen duidelijk; alles in één doos beschikbaar. Maar er kan nog een schepje bovenop. Namelijk met de geheel voorgemonteerde DMF-kits van Sachs. Voorgemonteerd wil zeggen: een complete kit én direct klaar voor montage. Geen losse koppelingsdelen meer, zoals het tweedelig vliegwiel, het hydraulisch druklager, de bouten en ander kleinmateriaal. Sachs levert een complete DMF-unit die meteen tegen de krukas geschroefd kan worden. Er komt geen speciaal gereedschap bij aan te pas. Momenteel zijn er voorgemonteerde DMF-kits beschikbaar voor een groot aantal automodellen van de VAG-familie met een 1.9 TDI en 2.0 TDI-motor (Sachs DMF-kits DMF0016 en DMF0017).
DMF-0016_web
Deze speciale kits zijn niet alleen zeer praktisch te monteren, zonder speciaal gereedschap, maar het risico op verkeerde montage is ook minimaal. Deze klus levert gegarandeerd een aanzienlijke tijdsbesparing op. Dat zal de klant zeker waarderen.