Denk aan het roetfilter

Steeds vaker komen diesels stil te staan. Oorzaak: het niet tijdig vervangen van het roetfilter.

Romax_Roetfilter


Alle moderne dieselauto’s rollen met een affabriek ingebouwd roetfilter van de band. Vaak zijn de bestuurders van deze auto’s zich niet eens bewust dat hun auto met een dergelijk filter is uitgerust. Ook de monteur wil dit nog wel eens vergeten of merkt het niet op. Het filter werkt immers goed. Het is echter van belang dat het roetfilter optimaal blijft functioneren. Daarmee is het dus van groot belang dat het roetfilter en de regeneratievloeistof regelmatig worden gecontroleerd.

Inspectie

Als een moderne diesel een kilometerstand van 40.000 km heeft bereikt, dient het roetfilter geïnspecteerd te worden. Tussen de 80.000 en 120.000 kilometer komt het roetfilter in aanmerking voor vervanging. In de praktijk blijkt echter dat de noodzakelijke inspectie vaak niet plaatsvindt. Het gevolg is dat de bestuurders van deze auto’s met problemen te kampen krijgen: de motor gaat in de noodloop of er kan niet harder dan 50 km/u worden gereden. De oorzaak hiervan ligt bij een volledig verstopt roetfilter. Het filter kan niet meer regenereren. Een geforceerde regeneratie biedt in dit geval slechts een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk zal het roetfilter toch vervangen moeten worden door een nieuw exemplaar.

Vervangen

Het vervangen van een origineel roetfilter is geen exclusieve klus voor een merkdealer. Ook is de levering van deze filters niet meer voorbehouden aan het dealerkanaal Mijngrossier.nl levert al sinds eind 2009 een ruim assortiment roetfilters van Romax Original uit voorraad. Deze door mijngrossier.nl geleverde roetfilters zijn 100 procent identiek aan af-fabriek gemonteerde roetfilters en kunnen dus zonder problemen vervangen worden. De roetfilters van Romax reduceren stofdeeltjes van dieselemissies met 95 tot 99 procent, net zoals dat bij af-fabriek gemonteerde roetfilters het geval is. Daarmee wordt ruimschoots aan de milieuvoorschriften voor emissiecontroleproducten voldaan.

Groeiend aanbod

Het roetfilterassortiment van Romax Original groeit dagelijks. Daarnaast is het productportfolio voor het autobedrijf zeer interessant. Neem als voorbeeld de laatste assortimentstoevoeging van Romax Original: roetfilters voor de Peugeot 307. Dit automodel wordt veel geleased en komt momenteel veelvuldig terug uit de leasemarkt. Het roetfilter van veel van deze modellen is dringend aan vervanging toe. Een uitgelezen kans voor het autobedrijf om deze klus te klaren. Simpelweg het kenteken van de auto op mijngrossier.nl  intoetsen en het juiste roetfilter voor dit automodel wordt getoond. Voor auto’s uit de PSA-groep wordt ook duidelijk vermeld welke regeneratievloeistof noodzakelijk is.

Eolys®-regeneratievloeistof

Sommige roetfilters regenereren met behulp van een speciale regeneratievloeistof die regelmatig moet worden bijgevuld. Als de fijnstofdeeltjes zich in het filter ophopen, moeten deze verwijderd worden om verstopping en functiestoornissen te voorkomen. De partikels kunnen alleen verwijderd worden door middel van verbranding. Hiervoor worden er voortdurend nanokristallen uit de Eolys®-regeneratievloeistof toegevoegd aan de roetdeeltjes die in het filter verzameld zijn. Met behulp van deze vloeistof worden deze fijnstofdeeltjes bij een lagere starttemperatuur volledig, snel en regelmatig verbrand. Hierbij wordt de werking van het filter op lange termijn niet in gevaar gebracht. Filterregeneratie duurt slechts twee of drie minuten en geschiedt automatisch om de 500 tot 1.000 km. De Eolys®-regeneratievloeistof wordt geleverd in twee versies voor voertuigen van de PSA-groep. Mijngrossier.nl levert de vloeistof inclusief het materiaal om het opslagtankje onder de auto te vullen. Het is verstandig om vanaf 40.000 km bij elke inspectiebeurt het vloeistofpeil te controleren en indien nodig bij te vullen.

Roetfilters van mijngrossier.nl

Het assortiment OE-roetfilters en toebehoren van mijngrossier.nl is de laatste tijd flink uitgebreid. Kijk op mijngrossier.nl voor welke automodellen er een OE-roetfilter beschikbaar is. Via de kentekenmodule van mijngrossier.nl wordt ook per automodel opgesomd wat de juiste Eolys®-regeneratievloeistof is.