Start/stop-systeem: onderdelen en werking

Er staan steeds vaker auto’s met een start/stop-systeem op de brug. Mijngrossier.nl levert alle noodzakelijke vervangingsdelen. Onder meer accu’s, dynamo’s en sensoren van Bosch.

Het hart van het energiemanagementsysteem bestaat uit een EFB- of AGM-accu en een motorsturing met geïntegreerde start/stopcontrole. Gegevens die essentieel zijn voor de werking worden verstrekt door een reeks sensoren. Een accusensor die geïntegreerd is in de pooluitsparing van de accu levert informatie in verband met stroom, spanning en temperatuur. Op basis hiervan wordt het energiepotentieel van de accu berekend. De stationairsensor registreert of de versnellingsbak in neutraal staat, terwijl de wieltoerentalsensor nagaat of het voertuig stilstaat. De krukassensor tenslotte informeert over de motoractiviteit.

Veel energie

De dynamo’s die voor Start/stop gebruikt worden, zijn van het Effciency Line type. Dit betekent dat zij bij lage toerentallen en vlak na de start extra veel energie leveren. Een gelijkstroomconvertor stabiliseert tijdens het starten de spanning van het  boordnet en vermijdt dat functies zoals de radio of navigatie onderbroken worden. De krachtige accu’s die gebruikt worden voor Start/stop zorgen ervoor dat elektrische functies zoals airco, motorkoeling of de elektrische ruiten ook bij stilstand over voldoende stroom beschikken.