Veranderingen van de bougie in de loop der jaren:

De bougies met meervoudige massa-elektroden werden vervangen door bougies met enkele SUPER PLUS elektrode.

Bosch_BougiesOm te komen tot een vervangingsinterval van de ontstekingsbougies van 30.000 km, levert Bosch in het begin van de jaren 80 voor de eerste keer aan Volkswagen bougies met meervoudige massa-elektroden, zoals de W 7 en de 8 W DTC. De bougies met meerdere elektroden hebben de toevlucht tot edele metalen geëlimineerd, terwijl hetzelfde aantal kilometers kon worden gehaald. De wetten van de fysica laten niet toe meerdere vonken te maken tegelijk; er kan slechts één vonk ontstaan bij elke ontsteking, zelfs met meerdere elektroden. Tijdens de levensduur van een bougie met meerdere elektroden worden de vonken verdeeld over de elektroden, zodat de slijtage die door de vonken wordt veroorzaakt, wordt gereduceerd. Met de Yttrium-legeringen die vandaag beschikbaar zijn en alleen door Bosch worden gebruikt voor het maken van elektroden, bevelen de fabrikanten hetzelfde of zelfs een hoger vervangingsinterval in eerste montage aan, zelfs met bougies met enkele elektrode.

Voordeel

De ontstekingsbougies met enkele elektrode bieden het voordeel dat ze beter aan het mengsel kunnen en daardoor wordt een intensere verbranding ontwikkeld. Het vervangen van een bougie met drie elektroden door een enkele Super Plus elektrode heeft geen impact op de levensduur of de functionaliteiten van de bougie.

NB

Het Super Plus assortiment niet verwarren met ons assortiment Super 4 die geen eenvoudige technologie met meerdere elektroden is: dit is de glijvonktechnologie. Dit wil zeggen dat de vonk over de keramische isolatie tussen de 2 elektroden loopt. De vonk legt dus een langere weg af en verbrandt de roetresten op de isolatie (zelfreinigende bougie). Bovendien hebben de elektroden van de Super 4 bougies een verzilverde bekleding, wat voor een betere elektrische geleiding zorgt. De vier elektroden maken dus 8 mogelijke vonkbanen, wat het risico op een mislukte ontsteking aldus aanzienlijk verkleint.