Airconditioning-systemen onderhouden en repareren

Om auto airconditioning-systemen te onderhouden en repareren, zijn kennis, goede gereedschappen en werkplaatsequipment vereist. Mijngrossier.nl levert alles wat een werkplaats nodig heeft om de klant in huis te halen en te houden. Maar ook om de aftersales-omzet te vergroten. 

Verkoop airco-onderhoud

Aircoservice en -reparatie levert het autobedrijf geld op. De meeste auto’s hebben een airconditioningsysteem en alle autofabrikanten schrijven airco-onderhoud voor. Dat de airconditioning service en onderhoud nodig heeft kan om deze reden eenvoudig aan de klant uitgelegd worden. En ook dat uitstel of afstel van onderhoud aan de airco leidt tot kostbare schade.

Investeringen die het autobedrijf in aircoservice doet, kunnen snel omzet opleveren. Mits je de klant op de noodzaak van onderhoud of een reparatie wijst. De klant moet zich bewust zijn van de gevolgen als hij niet regelmatig of helemaal geen onderhoud aan zijn aircosysteem laat uitvoeren.

Tools om de klant te wijzen op het nut en de voordelen van aircoservice:

  • Omdat airco afdichtingen en leidingen nooit 100 procent dicht zijn, is er jaarlijks een ‘verlies’ van ongeveer 10 procent koudemiddel.
  • In het koudemiddel zit speciale olie die essentieel is om de mechanische aircopomp en andere kostbare onderdelen te smeren.
  • Vanwege broeikasgassen in het koudemiddel en gevoeligheid van het systeem mogen alleen gecertificeerde monteurs aan de airco werken.
  • Essentiële onderdelen van het aircosysteem worden gecontroleerd en sensoren worden gereinigd om een goede klimaatregeling te garanderen.
  • Het vochtige klamme verdampingssysteem wordt gereinigd, waardoor bacteriën en schimmels worden gedood en de kans op onaangename geuren minimaal is.

Airco-reiniging

De verdampers in auto airconditioningsystemen zijn door hun constructie en werking een ideale voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Via de ventilatiekanalen komen ze in het interieur van de auto terecht en kunnen een muffe geur en allergische reacties zoals niezen, hoesten en tranende ogen veroorzaken.

Door de verdamper, het interieur en het ventilatiesysteem te reinigen, worden de bacteriën en onaangename geuren verwijderd. Omdat de micro-organismen gedood worden, voelt de klant zich ook beter en neemt het comfort in de auto toe. Er zijn complete pakketten verkrijgbaar met verdamper-reinigers die zonder apparatuur toegevoegd kunnen worden. Het is ook mogelijk om het airconditioningsysteem grondig te desinfecteren met speciaal hiervoor ontwikkelde apparatuur. Het volautomatische equipment verdampt reinigingsvloeistof dat zich vervolgens door het hele ventilatiekanaal en interieur verspreid.

Aircoservice-apparatuur

Mijngrossier.nl heeft gerenommeerde airco servicestations in diverse soorten en bekende merken, geschikt voor alle voorkomende airconditioningsystemen en koudemiddelen zoals R134A en R1234YF. Het equipment is volautomatisch, kan de essentiële hoeveelheid olie wegen, olie en koudemiddel aftappen (terugwinnen) en lekken detecteren. Geïntegreerde databases met de meest voorkomende automerken en modellen helpen de monteur om het onderhoud exact op de juiste manier en volgens de voorschriften van de autofabrikant uit te voeren.

Geavanceerde airco-servicestations gaan verder dan onderhoud en zijn in staat om doelgerichte assistentie te verlenen bij diagnose naar lekkage. Na reparatie of onderhoud kan de airco-apparatuur de klant, aan de hand van temperatuurmetingen voor en na de werkzaamheden, het nut en de noodzaak ervan bewijzen.

Airco-service accessoires

Aircoservice-apparatuur is complexe en daardoor gevoelige equipment. Hiervoor levert mijngrossier.nl accessoires om de apparatuur te beschermen. Speciale filters voorkomen tijdens het afzuigproces dat vuildeeltjes, contrastvloeistof en dichtingsmiddel in de kostbare machine terechtkomt.

Ook zijn er accessoires die bijvoorbeeld door middel van visualisatie kunnen laten zien wat de kwaliteit van de olie in het koudemiddel is. Na het vernieuwen van onderdelen in het koudemiddelcircuit, moet het systeem goed gereinigd worden. Spoel-sets met adapters en filterzeven voorkomen dat de nieuwe onderdelen in het aircocircuit kapot gaan door vervuiling.

Lekdetectie en meettoestellen

Lekkage is een van de meest voorkomende oorzaken van storingen in het airconditioningsysteem van een auto. Er zijn diverse manieren en hulpmiddelen om lekkages snel en efficiënt op te sporen zoals lekdetectie met stikstof, formeergas of contrastvloeistof. In dit artikel lees je waar lekken in het airconditioningsysteem kunnen ontstaan en hoe je ze opspoort.

Meet- en testtoestellen behoren tot de basisuitrusting van iedere airconditioning expert. Thermometers meten bijvoorbeeld snel de exacte temperatuur bij de lucht-uitgangen waarmee de voorgeschreven prestaties van de airco gemeten kunnen worden. Koudemiddel analysetoestellen herkennen en meten binnen enkele minuten de zuiverheidsgraad van koudemiddel R1234YF en of het middel verontreinigd is.

Testtoestellen en toebehoren

Om airconditioningsystemen deskundig te kunnen onderhouden en repareren, is een hele reeks voertuigspecifieke onderdelen verkrijgbaar. In ons uitgebreide assortiment vind je onder andere reparatiegereedschap, O-ring sets, diverse fittingen, pakkingbussen, slangen en leidingen, adapters en koppelingen.

Meer weten? Vraag om een demonstratie. Wij hebben voor ieder bedrijf een passende oplossing. Op mijngrossier.nl staan alle benodigdheden voor airco-onderhoud en reparatie.