Wat als het voertuig niet op de platenremtestbank past?

In sommige gevallen kan ik een voertuig niet volledig op de platenremtestbank testen, bijvoorbeeld een voertuig met dubbelluchtmontage. Of bij een voertuig met een lange of korte wielbasis bij een vierplaats remtestbank. Wat doe ik dan? Mag ik elke as apart remmen op twee platen?

platen-remtestbankDit is afhankelijk van de situatie en het type testbank. Bij een voertuig met dubbellucht-montage moeten bij een remtest alle wielen van de te remmen as volledig op de platen rusten. Daarnaast zijn er voertuigen met een dubbele achteras waarbij niet elke as afzonderlijk geremd kan worden. In deze situaties mag u geen wielen demonteren. Deze voertuigen mogen dan ook niet worden geremd op de platenremtestbank.

Voor een voertuig met een lange of korte wielbasis is het wél toegestaan om een remtest op twee platen uit te voeren van een goed werkende vierplaatsremtestbank. Deze moet dan volgens de handleiding van de fabrikant een keuzemogelijkheid hebben voor het remmen op twee platen. Heeft de vierplaatsremtestbank deze mogelijkheid niet, dan kunt u het voertuig niet remmen op de platenremtestbank. 

De hierboven beschreven situaties vallen onder artikel 57 lid 5 van de aanvullende permanente eisen. Het voertuig kan om technische reden niet op de platenremtestbank en moet dan worden geremd met een
(goedgekeurde) elektronische vertragingsmeter.

Lees ook: Hoe rem ik op een platenremtestbank?

Bron: APK keurmeester 72