AutoTools: Onderhoud aan DSG

DSG staat voor Direkt Schalt Getriebe  of  in het Engels:  Direct Shift Gearbox. Een door Volkswagen in 2003 geïntroduceerd type versnellingsbak met een dubbele koppeling. Net zoals vele onderdelen aan de auto, is ook de DSG onderhevig aan slijtage. Elke 60.000 km is onderhoud aan de DSG noodzakelijk. Mijngrossier.nl biedt specifieke handleidingen voor onderhoud aan dit systeem.

dsg 1

Wat is DSG?

De DSG is een speciaal type versnellingsbak met dubbele koppeling. Het combineert het automatisch schakelen met het rendement van een handgeschakelde versnellingsbak. De DSG wordt veelal een automatische versnellingsbak genoemd omdat het koppelingspedaal ontbreekt. Het werkingsprincipe van de DSG is echter gebaseerd op een mechanische versnellingsbak.

De DSG is een dubbel uitgevoerde mechanische versnellingsbak in één behuizing en voorzien van twee koppelingsplaten. Een elektro hydraulische regelunit (Mechatronic) stuurt het complete schakel- en koppelproces aan. Bij de 6-Traps DSG draaien de koppelingsplaten door een oliebad, de zogenaamde ‘’natte koppeling’’. De 7-Traps DSG wordt, afhankelijk van het type, uitgevoerd met natte of droge koppeling.

Juist onderhouden

De DSG is niet onderhoudsvrij. Het eigen smeersysteem met oliepomp en oliefilter is voorzien van speciale transmissieolie, ook wel versnellingsbakolie genoemd. Iedere 60.000 km moet de veel voorkomende 6-Traps DSG (type 02E) geserviced worden, waarbij de versnellingsbakolie en het oliefilter aan vervanging toe zijn. AutoTools voorziet in de beschrijvingen om dit onderhoud op de juiste manier uit te voeren. Je vindt er de juiste vulhoeveelheden en de voorgeschreven transmissieoliën. Bovendien zijn er beschrijvingen voor het aftappen, vullen en peilen van de versnellingsbakolie. Evenals de beschrijving voor het vervangen van het transmissiefilter.

dsg montage

Bij sommige typen DSG moet eerst het transmissiedeksel met schakelkabel verwijderd worden om de versnellingsbak af te kunnen vullen, deze procedure vind je ook in AutoTools, inclusief het afstellen van de schakelkabel.

Bovenstaande werkzaamheden (procedures en voorwaarden) vindt je onder:
“Reparatie handleidingen” > “Aandrijving” > “Aftappen/vullen” > “ Handgeschakelde transmissie olie“.