Brembo legt remschijven onder de loep

Remschijvenfabrikant Brembo gaat de kwaliteitslat nog hoger leggen. Nieuwe test- apparatuur moet trillingen gaan uitsluiten.

Als klanten klagen over het remsysteem van hun een auto betreft dat vaak trillingen en de vervelende gevolgen hiervan. Vaak krijgt de remschijf hiervoor meteen de zwarte Piet toegespeeld. Dat is dikwijls niet terecht. Er zijn immers meerdere redenen die trillingen kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen zijn trillingen te wijten aan dimensionale afwijkingen of montagefouten die uiteindelijk tot een onbalans leiden. Soms worden trillingen veroorzaakt door verschillen in afmetingen van een remschijf. De remblokken komen bij elke omwenteling dikkere en dunnere plekken tegen, waardoor trillingspulsen ontstaan. De variatie in schijfdikte, ook wel DTV (Disc Thickness Variation) genoemd, kan door verkeerde toleranties tijdens het productieproces zelfs bij gloednieuwe remschijven voorkomen. Trillingen kunnen echter ook een andere oorsprong hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan speling op de wiellagers en wielnaaf, de draagarmen en fusees, maar ook aan remblokken met een verkeerd frictiemateriaal.

Strenge tolleranties

Om de trillingen veroorzaakt door DTV te verkomen, heeft remschijvenfabrikant Brembo de eigen productie-eisen aangescherpt. Met nieuw in gebruik genomen testapparatuur wordt elke individuele remschijf aan extra inspecties onderworpen. De nieuwe testapparatuur meet de geometrie van de remschijf en legt deze langs de meetlat van de OE-toleranties. Deze worden zeer strikt gehanteerd. De afmetingen van een schijf worden gelezen door speciale sensoren. Wanneer een remschijf niet aan de voorgeschreven toleranties voldoet, wordt deze nogmaals door de hightech testapparatuur getest. Mocht opnieuw blijken dat remschijf niet aan de strenge eisen voldoet, wordt deze verwijderd. Brembo heeft de kwaliteitslat zeer hoog gelegd: de nieuwe testopstelling is zo geprogrammeerd dat wanneer drie opeenvolgende remschijven de test niet doorstaan, de hele partij wordt afgekeurd en terug naar de eigen gieterij wordt gezonden.