Kant-en-klaar schijven met wiellagers

Een groeiend aantal automodellen beschikt over remschijven met geïntegreerde naaf en wiellagers. Bij vervanging is het verstandig om te kiezen voor voorgemonteerde geïntegreerde sets.

Bij een groot aantal automodellen zijn remschijven met een geïntegreerde naaf en wiellagers gemonteerd. Voorbeelden zijn onder meer de Renault Clio II en III , Laguna II, (Grand) Scenic II, Megane II, Espace IV, Velsatis, Peugeot 207, 307, 308 en de Citroën C4. Verder zijn bijvoorbeeld ook de Nissan Note, Opel Vivaro en Renault Trafic te noemen. Het is bij een vervanging raadzaam om voor deze automodellen opnieuw kant-en-klare remschijven met geïntegreerde wiellagers te monteren. Bij een vervanging van de schijf is het immers haast onmogelijk om beschadiging van de lagers te voorkomen. Het zelf samenvoegen van losse componenten (schijf en wiellagers) tot één unit levert vaak problemen op met passing, uitlijning en speling.

Voorgemonteerd

Remschijven met geïntegreerde wiellagers bieden belangrijke voordelen. In het algemeen maken zij de montage eenvoudiger, sneller en nauwkeuriger. Voor montage van deze specifieke remdelen is geen speciaal gereedschap nodig. Omdat de geïntegreerde set voorgemonteerd is, levert montage hiervan een aanzienlijke tijdsbesparing op. Het is niet nodig om meerdere onderdelen te bestellen en voor montage samen te stellen. Verder garandeert de ‘voormontage’ een perfecte passing. Dit vereenvoudigt de montage en voorkomt later klachten over trillen en lawaai veroorzaakt door de remmen. Bovendien wordt falen van het ABS-systeem voorkomen, omdat de ABS-ring (mechanisch of magnetisch) al geplaatst is. Dankzij de perfecte passing wordt eveneens de levensduur van lager-schijfcombinatie aanzienlijk verlengd.

Speling en uitlijning

Meer technisch bekeken verminderen de voorgemonteerde sets het risico op een ongelijke verdeling van de belasting veroorzaakt door een verkeerde speling. De gerenommeerde leveranciers van deze sets garanderen een optimale passing van het lager en de remschijf met als resultaat een optimale speling die de levensduur van het lager verlengt. Bij een niet voorgemonteerde combinatieset is de kans op een verkeerde uitlijning bij montage zeer reëel. Een buitenring die verkeerd uitgelijnd is, kan het lager immers ernstig beschadigen. Met een geïntegreerde set is een perfecte uitlijning van de ringen gegarandeerd. Verder kan een verkeerde positionering van de afdichting als gevolg van een verkeerde montage van het lager schade veroorzaken door lekkage van het vet. Ook kan te veel spanning tijdens de montage resulteren in interne beschadiging van het lager.

Complete sets

De geïntegreerde schijfsets met voorgemonteerde wiellagers zijn voorzien van alle nodige accessoires, zoals bouten en een naafdop. Bepaalde sets beschikken ook over een ABS-ring of ASB-sensor, die geïntegreerd is in het wiellager. De innovatieve ASB-technologie meet de rotatie en snelheid van het wiel en speelt deze gegevens door om de prestaties van ASR- en SP-systemen te verbeteren.