Kies altijd de juiste bobine

Carl Benz omschreef de ontsteking ooit als ‘het probleem der problemen’. Soms is dat nog steeds zo. Mijngrossier.nl reikt met een omvangrijk assortiment ontstekingsdelen de helpende hand. Zoals met ruim 430 bobines.

bobinesDe werking van de bobine is sinds de tijd van Carl Benz niet wezenlijk veranderd. De ontstekingsspoel of bobine zet de accuspanning, in de meeste gevallen 12V, om in een hoogspanning van 15.000V tot 30.000V en geeft deze door aan de bougie-elektrodes. Het werkingsprincipe berust op twee stroomkringen en een magnetisch veld: als de primaire kring geopend wordt, ontstaat een hoogspanningsimpuls in de tweede kring. Die wordt doorgegeven aan de bougie (rechtstreeks of via bougiekabels) en ontsteekt het lucht-brandstofmengsel. De evolutie van de bobine is desondanks groot.

Hightech

Met de komst van de moderne injectiesystemen in de jaren ‘90 en de steeds strenger wordende emissie-eisen, heeft de bobine een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De introductie van OBD en de verplichte EOBD in 2002 voor nieuwe auto’s hebben dit proces verder versneld. Toen het hoofdstuk emissie als controle binnen het EOBD-protocol verplicht werd gesteld, zijn de autofabrikanten massaal overgestapt op de verdelerloze ontsteking. Voor het goed functioneren van een benzinemotor zijn vandaag de dag hoogwaardige high voltageontstekingssysteem een absolute voorwaarde. De moderne kunststof bobines zijn licht, compact en trilvast. Zij garanderen een hoge elektrische doorslagweerstand en een hoge temperatuurbestendigheid. En de ontwikkelingen staan niet stil: binnenkort zullen ook staafspoelen met primaire stroomsturing en diagnosefunctie hun opwachting in de werkplaats maken.

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen en technische innovaties betekenen automatisch dat de complexiteit van de productgroep groeit. Bovendien is er meer kennis nodig over de vele verschillende voertuigspecifieke ontstekingsonderdelen. Mijngrossier.nl biedt daarom een zeer compleet en zorgvuldig samengesteld assortiment ontstekingsdelen van meerdere gerenommeerde fabrikanten. Mijngrossier.nl levert bijvoorbeeld meer dan 430 verschillende typen bobines.