Lekzoektechniek: niets blijft onopgemerkt

Wanneer koel- of aircosystemen onvoldoende of helemaal niet meer werken, is lekkage meestal de oorzaak. Lekzoekmiddelen zoals Tracerline bieden dan een uitkomst.

LekzoektechniekKoudemiddelverlies is slecht voor het aircosysteem én het milieu. Wanneer een aircosysteem onvoldoende of helemaal niet meer werkt, is een lek in het koudemiddelcircuit meestal de oorzaak. Het is dus van groot belang deze lekken zo snel mogelijk op te sporen, voordat ze tot tijdrovende en kostbare klachten leiden. Daarom is de lekzoektechniek voor de aircovakman zo belangrijk.

Lekkage aan het licht

Hoe werkt UV-lekzoektechniek eigenlijk? Aan het koudemiddelcircuit wordt een additief voor lekdetectie toegevoegd. Met behulp van een UV-lekdetectielamp worden vervolgens de afzonderlijke componenten met hun afdichtingen gecontroleerd. Het UV-licht activeert de fluorescerende werking van de vloeistof, die bij lekkage naar buiten komt. De additieven kunnen na de detectie gewoon in het systeem blijven zitten. Dat is praktisch voor snelle tussentijdse controles, waarbij alles aan het licht komt. Vervolgens rest de vraag welk lekzoekmiddel te gebruiken is. Mijngrossier.nl raadt de UV-lekdetectie dye Tracerline® aan. Zowel aircofabrikanten als autofabrikanten adviseren dit lekzoekmiddel, omdat het in de praktijk het beste UV-lekzoekmiddel is gebleken. Tracerline®-dyes worden trouwens al vele jaren in nieuwe auto’s van diverse autofabrikanten uit Japan, Europa en Korea geïntegreerd, zowel af-fabriek als in hun aftersalesprogramma.

Zonder oplosmiddelen

UV-lekzoekadditieven hebben zich in de praktijk bewezen, omdat ze snel en eenvoudig in het gebruik zijn. Daarnaast zijn ze zeer nauwkeurig en gunstig geprijsd. Bij het aanschaffen van de juiste lekzoekadditieven is het echter van groot belang om de kwaliteit in de gaten te houden. Er zijn veel additieven verkrijgbaar die oplosmiddelen bevatten. UV-additieven met oplosmiddel zijn schadelijk voor airco systemen en airco servicestations. De oplosmiddelen beïnvloeden het smerende vermogen van het koudemiddel in het koelcircuit negatief. Ook tasten zij de afdichtingen in het aircosysteem en in het aircoservicestation aan. Een voorbeeld: aan sommige UV-additieven is een oplosmiddel met de naam ‘Aromatic 200’ toegevoegd. Dit middel is oorspronkelijk ontwikkeld als bestrijdingsmiddel en oplosmiddel voor kleuren stoffen. Het is echter niet geschikt voor gebruik in aircosystemen en kan grote schade veroorzaken. Daarnaast bevat dit oplosmiddel het gevaarlijke middel naftaleen.

Hoogwaardig

Op dit moment is er slechts één UV-additief verkrijgbaar dat speciaal is afgestemd op gebruik in combinatie met koudemiddel (PAG, minerale olie, esterolie) en geen oplosmiddelen bevat: TRACER®. Zoals de praktijk bewijst, werkt dit middel uitstekend goed en bovenal veilig, omdat het precies op het aircosysteem is afgestemd. Als basis voor de lekzoekadditieven van TRACER® worden uitsluitend hoogwaardige airco-oliën gebruikt. Bij juist gebruik is dit additief volledig onschadelijk voor aircosystemen en aircoservicestations.

Lekzoektechniek1