Mijngrossier.nl identificeert type versnellingsbak

De database AutoTools van mijngrossier.nl bevat nu nog meer nuttige informatie voor de monteur: sinds kort kan per autotype informatie over het type versnellingsbak geraadpleegd worden.

versnellingsbak

Een handige nieuwe feature in het autotechnische programma AutoTools: checken welk type versnellingsbak in welk autotype gemonteerd zit. Vanaf nu is dit mogelijk voor ongeveer 10.000 autotypes. De informatie beperkt zich niet alleen tot het type versnellingsbak waarmee het voertuig uitgevoerd kan zijn, ook de fabrikantbenaming en het aantal versnellingen wordt vermeld. Dat mijngrossier.nl deze informatie heeft opgenomen, is zeer nuttig voor de dagelijkse werkplaatspraktijk. In de praktijk blijkt namelijk dat er vaak verwarring is welke type versnellingsbak in een auto gemonteerd is. Als er een koppelingspedaal ontbreekt, luidt de conclusie snel dat het een automaat betreft. Het schakelen van zo’n versnellingsbak verloopt dan weliswaar automatisch, het ontbreken van een koppelingspedaal zegt echter niets over de constructie van de versnellingbak.

Automatische handbak?

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat auto’s van een automatische bediende handbak zijn voorzien. Er is geen koppelingspedaal meer aanwezig, maar er worden wel één of meerdere koppelingsplaten toegepast. Feitelijk is een automatische handbak een conventionele handbak, waarbij de koppeling automatisch bediend wordt door een hydraulische unit. De aansturing wordt elektronisch geregeld met behulp van diverse sensoren. Voorbeelden hiervoor zijn onder meer te vinden bij Opel, waar de fabrikant bijvoorbeeld bij de Corsa-D en Astra-H ‘Easytonic’ monteert. Dit is een automatische handbak met een enkele koppelingsplaat. Bij VAG zien we het aantal modellen met ‘DSG’ ook groeien. Hier is sprake een automatische handbak met dubbele koppelingsplaat. Toch handig om te weten dat je zo’n model op de brug hebt staan. In mijngrossier.nl vind je het ‘Type versnellingsbak’ bij Technische informatie > Afstelgegevens > Identificatie.autotoolsTechnische informatie > Afstelgegevens > Identificatie