Montage-instructies spanrol VAG 1.2, 1.6 en 2.0-liter dieselmotoren

De originele spanrol vervangen door één van Gates vraagt om oplettendheid. De spanrol dient namelijk ‘andersom’ gemonteerd te worden. Het is uitermate belangrijke de montagevoorschriften nauwgezet te volgen en daarom heeft Gates deze in beeld gebracht door middel van een video.

Met de klok mee of niet?

De eerste montage-fabrikanten Gates en Litens leveren spanrollen voor de VAG 1.2, 1.6 en 2.0-liter dieselmotoren. Beide spanrollen zien er anders uit, maar zijn 1:1 inwisselbaar. De montage van de spanrollen verschilt doordat de spanrol van Gates (artikel KP25649XS-1 & K025649XS) niet over een bevestigingslip beschikt en tegen de klok in, in plaats van met de klok mee, moet worden gemonteerd. Een belangrijke montage-instructie dus. Volg je deze instructies niet, dan reageert de spanner verkeerd, wat een nadelig effect heeft op de aandrijving van de riem. Vaak resulteert dit in schade aan de spanner en riem, problemen met andere componenten die deel uitmaken van de aandrijving en zelfs schade aan de motor.

Specifiek voor dit spanrolmodel van de populaire VAG 1.2, 1.6 en 2.0-liter dieselmotoren heeft fabrikant Gates een informatieve instructievideo gemaakt. Bekijk de video hier.