Optimaal starten met Yuasa accu’s

De temperatuur daalt en dat betekent de opmaat naar een nieuw accuseizoen. Via uw grossier zijn de onderhoudsvrije calciumaccu’s van topfabrikant Yuasa leverbaar.

Yuasa_accu_groep
Nu het weer kouder wordt, geven slechte accu’s vak de geest. Tijd voor een vervanging dus. Via de grossier zijn de onderhoudsvrije calciumaccu’s van Yuasa leverbaar. Het aanbod is zeer ruim en varieert van 35 tot 100 Ah. De accu’s van deze Aziatische eerste-montageleverancier zijn bij levering voorzien van zuur en volledig geladen. Simpelweg monteren en starten dus. Bovendien zijn de accu’s in staat om over een zeer lange periode de spanning vast te houden zonder geplaatst te zijn. Dit betekent dat de Yuasa accu’s een zeer geringe zelfontlading kennen en daarom zeer geschikt zijn om op voorraad te houden. Handig is ook het zogenaamde ‘magic eye’, waarover de meeste Yuasa calciumaccu’s beschikken. Dit ‘oog’ is een ladingsindicator en geeft in een oogopslag de laadtoestand van de accu weer.

Energiecentrale

Dat het bij een accuvervanging verstandig is om voor topkwaliteit te kiezen, staat buiten kijf. De hoeveelheid elektronica in de auto neemt immers stormachtig toe. En al die stroomverbruikers blijven alleen goed functioneren met een betrouwbare voeding. Het spreekt voor zich dat de accu het steeds zwaarder te verduren krijgt. De startaccu van vroeger is nu dan ook veel meer een energiecentrale, die de boel draaiende moet zien te houden. Ook in de file of bij extreme koude, als de stroomlevering van de dynamo te kort schiet en de accu moet bijspringen. Maar ook onder normale omstandigheden, met veel ingeschakelde gebruikers, heeft de dynamo weinig stroom over om de accu bij te laden. Ook als de auto stil staat, moet een accu nog voldoende stroom kunnen leveren voor de elektrische delen die blijven draaien.

Makkelijk laden

Een moderne accu moet met de huidige cyclische belastingen zonder moeite veelvuldig diep kunnen ontladen en ook gemakkelijk kunnen laden. Dit is de reden waarom veel autofabrikanten standaard voor een calciumaccu kiezen. De belastbaarheid van dit type accu is namelijk zeer groot. Dankzij de toepassing van een lood-calciumlegering op zowel de negatieve als positieve accuplaten kunnen deze accu’s gemakkelijk lading opnemen en weer afstaan. Bovendien staan calciumaccu’s bekend om hun lage waterverbruik. De hoeveelheid verdund zwavelzuur in deze accu’s is voldoende voor de gehele levensduur. Voorwaarde is wel dat er niet met een te hoge spanning geladen wordt (max. 14,4 Volt).

Accu-onderhoud

Een onderhoudsvrije accu betekent niet dat er niet meer naar de stroomvoorziening moet worden omgekeken. Denk bij montage van een accu altijd aan het invetten van de polen en klemmen met zuurvrije vaseline. Maak het deksel schoon, vuil geeft namelijk lekspanning, en controleer bij spanningsproblemen altijd de massaverbindingen. Test de accu met een goede accutester en kijk bij een vervanging niet alleen naar de benodigde capaciteit, maar ook naar de gebruiksomstandigheden waarin de accu zijn werk moet doen. Zijn er veel of weinig stroomverbruikers? Bij het vervangen van een accu is het verstandig het boordnet onder spanning te houden. Dat kan met een hoogwaardige acculader, die de boordelektronica geen schade toebrengt bijvoorbeeld de XS 7000 van CTEK.