Pak uw commerciële kans bij de zomerbandenwissel!

Nu de winterse kou uit Nederland is verdwenen, is de zomerbandenwissel een belangrijk punt op de werkplaatskalender. Een uitstekend contactmoment met de klant voor deskundig advies en extra werkplaatsomzet. En Toolspecial biedt nuttige tips voor in de werkplaats.

zomerbanden

Natuurlijk staan de banden bij de bandenwissel centraal. Een belangrijk aandachtspunt vormt de staat van de banden. Er blijkt immers nogal wat mis te zijn met de banden van het Nederlandse wagenpark. Uit onderzoek van branchevereniging VACO blijkt dat bij maar liefst 41 procent va gecontroleerde auto’s één of meerdere banden versleten of beschadigd is. 10 Procent van alle onderzochte auto’s heeft ten minste één band die dermate versleten is, dat die de verkeersveiligheid in gevaar kan brengen. Dat geeft te denken. We moeten ook de hand in eigen boezem steken: uit de praktijk blijkt dat veel autobedrijven het merendeel van de banden door drukte tijdens de wisselperiodes niet goed controleren. In veel bandenopslagruimtes blijken veel versleten en beschadigde banden te liggen. Het is daarom verstandiger om de banden tijdens de wissel even goed te checken en de klant te informeren en hem vervolgens nieuwe banden aan te bieden. Vergeet tijdens de wissel niet om ook de staat en spanning van de reserveband goed te controleren.

zomerbanden2

Vrijwel alle lezers ‘lezen’ het slijtagepatroon van banden onder de auto’s in hun werkplaats om vast te stellen of er problemen zijn. Zo sporen zij defecten of slijtage op aan onder meer: stuurkogels, fuseekogels, draagarmrubbers, veren, schokdempers en andere onderdelen. Hoe helpt uw aanbod bij het opsporen of oplossen van deze defecten? 

Toolspecial biedt meerdere oplossingen hiervoor:

–  Het bandenprofiel kan bekeken worden met de digitale bandenprofielmeter van PCL (Art.no. DTDG1D04) lichtgewicht sterke en robuuste uitvoering. Groot afleesbare display en gemakkelijk op nul te zetten. Inclusief SR44 1.5V batterij.

-De stuurkogeltrekker van FIX (Art.no. FX0616) is gereedschap dat je helpt met het op een eenvoudige en efficiënte manier demonteren van de stuurkogelDe Kukko kogelgewichttrekker (serie – type 129) is geschikt voor het uitdrukken van stuur- en fuseekogels. Voorzien van een hevelpunt, zodat er meer kracht kan worden gezet. Tot in detail doordachte constructie, zuiver in matrijs gesmeed, op de modernste productie- faciliteiten nauwkeurig bewerkt, zorgvuldig gehard en afgelaten, vakkundig gemonteerd en onder belasting beproefd. Echte Kukko kwaliteit zoals we het kennen. Afhankelijk van de maat biedt Kukko diverse stuur- en fuseekogel trekkers. (Art.no.129-0 t/m-129-6)

–  De Laser draagarmhefboom (Art.no Z-5627) is onmisbaar gereedschap voor het de- en monteren van draagarmen. In 6 standen in te stellen voor brede toepasbaarheid. Compact op te ruimen door 2-delige hefboomstang.

– De Canvik Veerspanners (Art.no. 0001) (80-145 mm en 145-195 mm. en tot max 2250 kg.) en ((Art.no.12.0001) 80-145 mm en 145-195 mm.)) en tot max.1500 kg) is uitermate geschikt voor het opspannen van de veer bij het vervangen van de schokdempers bij Macpherson veerpoten.

  1. Vaak is ook uitlijning nodig. Veel autobedrijven besteden dit uit. Doen zij daar goed aan, of biedt u uitlijnapparatuur die ook al bij een kleiner aantal uitlijnbeurten wordt terugverdiend?

– Toolspecial heeft geen uitlijnapparatuur, maar wel twee belangrijke hulpmiddelen rondom deze klus. Ten eerste de volautomatische bandenmachine van Bright (Art.no. LC887N/LIMITED) voorzien van een achterover kantelende montage-arm met pneumatisch vergrendelbare montagekop. Zodat er snel en efficiënt gewerkt kan worden. De bedieningspedalen hebben een stop-move functie die de spanklauwen op elke gewenste positie kan laten stoppen om zo de velg gemakkelijk op te spannen. De krachtige hieldrukker heeft met behulp van een ø 200mm diameter hieldrukcilinder een capaciteit van 2800kg en is uitgebreid verstelbaar.

– Het tweede hulpmiddel is een Bright balanceerapparaat: de CB67 PLUS. Dit wiel balanceerapparaat met gepatenteerde software en meettechniek heeft elektronische componenten afkomstig van internationale marktleiders zoals Siemens en Microchip technology, TI, ST en Tyco Electronics. De velgbreedte moet handmatig worden ingevoerd via de tiptoetsen op het LED display (met USB poort) dat voorzien is van moderne betrouwbare Italiaans gepatenteerde software en meettechniek.

  1. Een grote ergernis bij het werken met wielen en banden is vuil. Door remstof en straatvuil brengen wielen veel vuil de werkplaats en opslag binnen. Biedt u daar een betaalbare oplossing voor?

Vuil en afzetting kan ook voor de monteur zelf problematisch zijn. Toolspecial heeft een complete oplossing voor de persoonlijke bescherming van de monteur, met een 1-2-3 assortiment bescherm-, reinigings- en verzorgproducten:

  1. De Universal Protect handcrème van Dreumex biedt uitstekende bescherming (Art.no. 11915001012). Deze crème geeft een beschermende laag voor schadelijke stoffen en voorkomt dat bacteriën de huid binnendringen.
  1. Om zelfs zware vervuilingen zoals remstof, straatvuil, roest en diesel te verwijderen biedt Dreumex de PLUS Handreiniger (Art.no.10142001038) 
    die voorzien is van een prettige sinaasappel geur welke vitamine F en zonnebloemolie bevat, en  parfum- en siliconenvrij is. Wij leveren deze zeep met of zonder pomp in blikken van 4.5 liter.
  2. Om het natuurlijke herstelproces van de huid te bevorderen biedt Dreumex de Natural Care Handcrème. Deze crème trekt snel in de huid en zorgt ervoor dat deze zacht en soepel blijft.
  1. Wielen worden steeds groter én zwaarder. Toch zijn er nauwelijks bedrijven die met een tilhulp werken. Belangrijkste bezwaar: “Kost tijd”. Biedt u een oplossing voor dit probleem? Welke? Wat zijn de kosten?

Met de FIX bandenkar wordt zware wielen verplaatsen een kleine klus. De bandenkar is inclusief hulpstukken (Art.no. FX0800) en kost € 199.- exclusief BTW.

Tijdens het vervangen van grote en zware banden loopt de monteur ook risico om gehoorschade op te lopen. De speciaal ontworpen stille bandenontluchter van Toolspecial (Art.no. AT43012, kosten €29,75 excl. BTW) is voorzien van een poreus filter die het geluid van 115 tot 85db vermindert. Het maakt een gemakkelijke demontage van het ventiel met de hand mogelijk en biedt ook veiligheid tegen het risico van projectie van het ventiel en andere onderdelen. Het laten leeglopen van banden – van lichte voertuigen, maar vooral van vrachtwagens – vormt een grote geluidsoverlast voor de technici en kan aanzienlijke en onomkeerbare gehoorschade (doofheid) tot gevolg hebben. De stille ventiellichter DOSIL, ontwikkeld door de INRS, is voorzien van een poreus filter waarmee de geluidspiek beneden de grenswaarde van 85 dB(A) wordt gehouden (in plaats van 155 dB zonder Dosil) vastgesteld door de Europese richtlijn 2003/10/CE.

Zo merkt u dat de bandenwisselweken van Toolspecial met bovenstaande producten en informatie een uitstekend hulpmiddel biedt om de klant er op te wijzen dat de winterperiode een zware wissel trekt op de conditie van de auto. Tijdens de wintermaanden worden alle delen van de auto nu eenmaal zwaarder belast. We weten dat door de economische tegenwind veel automobilisten langer doorrijden en onderhoudswerkzaamheden uitstellen. Gekoppeld aan de langere onderhoudsintervallen en lagere keuringsfrequentie kan dit voor de auto funest zijn en op den duur juist tot meer kosten leiden. Check daarom als extra service tijdens de bandenwissel bijvoorbeeld alvast de stuur- en ophangingdelen. Zijn de hoofdveren nog in orde? Hoe staat het met het oliepeil en de koelvloeistof? Geef indien nodig een litertje olie mee. Is de verlichting in orde? Heeft de klant eigenlijk een extra setje lampjes en zekeringen in de auto liggen? Is de ruitensproeiervloeistof voldoende aangevuld? En wat is de staat van de ruitenwissers? Zijn ze de winter goed doorgekomen? Maak van de bandenwissel gebruik door de klant te overtuigen van je expertise en hem in te lichten dat de komende servicebeurt echt noodzakelijk is. Vooral om de komende maanden weer veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Ga nu naar www.toolspecial.com voor de gehele collectie of download de brochure.