Uit de praktijk: aircostoring Alfa Romeo 166

Bij de helpdesk van Automotive Techline komen dagelijks hulpverzoeken van autobedrijven binnen. Zelfs de meest doorgewinterde autovakman zit wel eens met de handen in het haar als hij met een storing geconfronteerd wordt waar hij geen raad mee weet. Zoals bij de Alfa Romeo 166 waarvan de airco maar niet wilde koelen.

Bij het autobedrijf staat een Alfa Romeo 166 2.5 V6 uit 2000 op de brug. De airco kost heel wat hoofdbrekens. De monteur heeft het systeem gevuld met 700 gram koelmiddel. Het systeem schakelt wel in, de compressor gaat draaien en de ventilatoren slaan aan. Toch koelt het systeem niet. Voordat dit probleem wordt aangepakt, is het verstandig om eerst wat standaardanalyses door te voeren. Zoals het uitlezen van eventuele foutcodes, het checken over welk type compressor (intern/extern) de auto beschikt en door de drukken van het aircosysteem te meten.

Druk verlagen

In dit geval levert het autobedrijf meteen belangrijke data: er zijn geen foutcodes in het systeem en de hogedruk bedraagt 13 bar, terwijl de lagedruk 5 bar meet. De verdenking van de Automotive Techline helpdesk medewerker gaat meteen uit naar het blokventiel dat waarschijnlijk vastzit. Vanaf de condensor komt het vloeibare koudemiddel in de filter/droger terecht, die het koudemiddel filtert en het vocht verwijdert. Het koudemiddel vervolgt zijn weg naar het blokventiel (ook thermostatisch expansieventiel genoemd) dat als functie heeft om de druk te verlagen. Bij het verlaten van dit ventiel zakt de druk van het koudemiddel van 14 bar naar zo’n 2-3 bar en daarmee gaat het koelmiddel over in verzadigde damp. Daarmee regelt het blokventiel dus de opbrengst van het koudemiddel in de verdamper. Als het blokventiel niet functioneert, koelt het systeem dus ook niet. In dit geval is vervanging van het blokventiel het advies. De monteur meldt dat na vervanging van het blokventiel de uitgaande leiding van de verdamper steeds kouder werd. Automatisch ging de airco ook weer koelen, zoals het hoort. Tip: laat na de vervanging van het blokventiel het systeem even goed draaien en controleer nogmaals de temperaturen en drukken.

Automotive Techline

De Automotive Techline is de helpdesk van Automotive Academy powered bij AutoNiveau. Iedere monteur kan hier terecht met zijn technische vragen en elektrische schema’s. Bel 088 – 00 44 112 of stuur een WhatsApp naar 06 5167 1940.