Koudemiddel en aircocompressorolie op peil? Check de Nissens automerken- en modellenposter!

Dat aircosystemen regelmatig onderhoud nodig hebben, is algemeen bekend. Periodieke controle, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een reguliere onderhoudsbeurt of apk, kan de klant veel ellende en kosten door mogelijke schade besparen. Controle van de hoeveelheid koudemiddel en compressorolie hoort bij deze check-up. Maar hoeveel koudemiddel en olie moet er eigenlijk in het aircosysteem? Op de Nissens automerken- en modellenposter zie je het in één oogopslag!

Wist je dat veel compressorproblemen van de airco ontstaan door te veel of te weinig koudemiddel en/of olie in het circuit? En wist je dat bij een gas- en vloeistofdichte installatie toch jaarlijks tot 10% van het koudemiddel verloren kan gaan? Voor een optimale werking en smering van de airco wordt door elke autofabrikant de ideale vulhoeveelheid koudemiddel en compressorolie voorgeschreven. Hoeveel dit is, vind je op de handige Nissens-poster, waarop vrijwel alle automerken, modellen en uitvoeringen vertegenwoordigd zijn.

Overzichtelijk per merk en model

De poster toont de automerken overzichtelijk op alfabetische volgorde. Met icoontjes wordt daarnaast duidelijk aangegeven: motortype, bouwjaar en eventuele bijzonderheden aan het aircosysteem, zoals een dubbele verdamper. Ook zie je direct het soort koudemiddel (R134a of R1234yf), de vulhoeveelheid in grammen met eventuele tolerantie, het soort compressorolie en het vulvolume hiervan in milliliters. Voor specifieke uitvoeringen kan (deels) worden verwezen naar het instructieboekje van de betreffende auto.

Te veel of te weinig: vragen om problemen!

Het vullen of bijvullen van het aircosysteem luistert bijzonder nauw. Het koudemiddel zorgt door het comprimeren, verdampen en condenseren niet alleen voor de gewenste warmtewisseling van de airco, het verzorgt ook het transport van de compressorolie. Is de olie op peil, maar zit er te weinig koudemiddel in het systeem, dan kan dit toch leiden tot grote schade aan de compressor, door een te hoge temperatuur en onvoldoende smering. Te veel koudemiddel en/of olie is ook niet goed. Hierdoor kan de druk in het systeem onverantwoord hoog oplopen, met kans op schade aan de compressor en andere componenten.

Gebruik het juiste aircoservicestation

Een aircoservicestation is niet alleen bedoeld om het aircosysteem professioneel en milieuvriendelijk te vullen, het is ook nodig om te de vulhoeveelheid van koudemiddel en olie af te tappen en te controleren, door deze te wegen. Met het apparaat controleer je het aircosysteem ook eenvoudig op lekkages, om deze voor het opnieuw vullen van het systeem te kunnen repareren. Let op: de koudemiddelen R134a en R1234yf mogen nooit met elkaar worden vermengd. Daarom is per koudemiddel een specifiek aircoservicestation nodig.

Poster bestellen? Gewoon opvragen bij je grossier: art. nr. NL : 210 504 00.

Online informatiesysteem:

http://www.nissens.com/ac-fillings