Redline Smoke Pro Total-Tech in de praktijk

Soms worden technische storingen in een auto veroorzaakt door kleine lekkages in bijvoorbeeld tussenkoelers of bij slangaansluitingen. Het opsporen daarvan kan een tijdrovende klus zijn. Wouter van Mersbergen van Autobedrijf van Mersbergen in Genderen (NB) kan daarover meepraten.

smoke-pro-tester

De Redline Smoke Pro Total-Tech is voorzien van een bevestigingshaak.

Hij is weleens anderhalve dag kwijt geweest aan het opsporen van een motorstoring die achteraf bleek te zijn veroorzaakt door een lekke slangaansluiting. Daarom wil hij graag een keer de Redline Smoke Pro Total-Tech rookmachine uitproberen om zelf de effectiviteit daarvan te ervaren.

De Redline Smoke Pro is er in twee uitvoeringen. De Total-Tech uitvoering heeft een manometer waarop je de eventuele terugloop van druk of vacuüm kunt controleren. Ook kun je er de hoeveelheid rook die eruit komt mee reguleren. Beide mogelijkheden heeft de wat goedkopere Tech-Mate niet. Gezien het relatief geringe prijsverschil is de Total-Tech dan ook wellicht de beste keuze. Alleen jammer dat de Amerikaanse fabrikant er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bijlevert.
 
Wouter van Mersbergen heeft in de loop der tijd aardig wat auto’s met moeilijk op te sporen storingen in zijn werkplaats gehad. ‘Bij sommige auto’s weet je bijvoorbeeld dat er regelmatig defecten zijn aan de luchtmassameter. Geeft het diagnoseapparaat een dergelijke storing aan, dan ben je al snel geneigd het betreffende onderdeel te vervangen. Als daarna dezelfde storingscode blijft bestaan, begint het zoekwerk. Soms vervang je ook nog een ander ‘verdacht’ onderdeel. Aan het eind van de rit blijkt dan een lekje in het kuststoffen inlaatspruitstuk de oorzaak te zijn. De valse lucht die daardoor wordt aangezogen zorgt ervoor dat het storingslampje blijft branden. Ik heb ontdekt dat je met de Total-Tech prima dergelijke lekkages kunt opsporen. En als je dat doet vóórdat je gaat sleutelen, scheelt dat tijd en geld. Je kunt de klant namelijk niet laten betalen voor het onnodig vervangen van onderdelen.’

Dankzij een aantal hulpstukken dat bij de Smoke Pro wordt geleverd, kun je ook prima lekkages in bijvoorbeeld tussenkoelers opsporen. ‘Tot nu toe moest ik zo een onderdeel eerst demonteren, dan in een bak met water onderdompelen en onder druk zetten. Met deze rookmachine hoeft dat niet meer vertelt Wouter. Ook voor uitlaten is de rookmachine bruikbaar. ‘Toevallig klonk de uitlaat van mijn eigen Volvo onlangs anders dan anders. Zo te horen kwam het geluid uit de buurt van de achterste uitlaatpot. Dat is wel een ding van circa € 400,–. Met de Smoke Pro ontdekte ik dat er een kleine opening in de lasnaad zat. Simpel en goedkoop te repareren dus’ vertelt Wouter.
rook-test

Door de uitstromende rook is duidelijk zichtbaar waar er een lek zit.

instelbare-rookopbrengst

De Total-Tech versie heeft een instelbare rookopbrengst.

drukverlies-meten

Ook drukverlies en/of het aflopen van onderdruk meet de Total-Tech.

tussenkoelers-en-uitlaatsystemen

In de bijgeleverde koffer zitten, naast de vloeistof die voor de rookontwikkeling zorgt, ook diverse hulpstukken. Daarmee kunnen ondermeer tussenkoelers en uitlaatsystemen op dichtheid worden getest. – See more at: http://www.toolspecial.com/nieuws/toolspecial-test-redline-smoke-pro-total-tech..html#sthash.s8yRlgWU.dpuf

In de bijgeleverde koffer zitten, naast de vloeistof die voor de rookontwikkeling zorgt, ook diverse hulpstukken. Daarmee kunnen ondermeer tussenkoelers en uitlaatsystemen op dichtheid worden getest.