Ruim aanbod drukleidingen voor roetfilters

Roetfilterstoring? Nieuw roetfilter monteren? Denk dan ook aan het vervangen van de drukleidingen. Sommige roetfiltermodellen beschikken over drukleidingen, die in veel gevallen demonteerbaar zijn. Een defect aan de drukleidingen kan tot een roetfilterstoring of zelfs tot uitval van het roetfilter leiden. Het is dus van groot belang de leidingen regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

Romax

Registratie van de druk

Wat is een dpf-drukleiding eigenlijk? Een dpf-drukleiding is een metalen leiding die het roetfilter verbindt met de druksensor. Dankzij de drukleiding kan de sensor nauwkeurig de inlaat- en uitlaatdruk van het filter registreren. Wanneer door de opgevangen roetdeeltjes de druk aan de inlaatzijde van het filter toeneemt ten opzichte van de druk aan de uitlaatzijde van het filter, kan de sensor berekenen hoeveel deeltjes er in het filter opgeslagen zijn. Door de opgebouwde druk en interne temperatuuropbouw kan de software vervolgens bepalen of een regeneratie noodzakelijk is. Om een juiste voortgang van dit proces te behouden, is het dus van groot belang dat de drukleidingen goed functioneren. Sterk verouderde, verstopte of zelfs defecte drukleidingen verstoren dit proces, met mogelijk grote schade tot gevolg.

Onjuiste metingen

Beschadigde of geblokkeerde drukleidingen resulteren in onjuiste metingen van de druksensor. Het kan daarmee een direct effect hebben op analyses van de diagnose-apparatuur. Omdat de meetresultaten van de druksensor afwijken, kan een simpel defect aan een drukleiding snel verward worden met een roetfilterdefect. Montage van een nieuw roetfilter met oude leidingen biedt dan geen soelaas. De storing blijft. En de klant zal er niet blij mee zijn. Het advies luidt daarom: check ook altijd de drukleidingen en vervang deze als dit noodzakelijk is.

Altijd nieuwe drukleidingen

Dat de drukleidingen van het roetfilter snel beschadigen en defect raken, is niet zo vreemd. Het zijn tenslotte relatief smalle metaalbuizen (diameter: +/- 8 mm) die zich aan de onderzijde van de auto bevinden. Hierdoor zijn ze direct blootgesteld aan de elementen en de inslag van steentjes etc. Ook zijn de leidingen door materiaalmoeheid tijdens het demonteren niet in alle gevallen bestand zijn tegen de krachten die tijdens de demontage gebruikt worden. Het is daarom raadzaam altijd nieuwe drukleidingen te monteren.

Romax levert met ruim 80 referenties vanaf nu zeer breed assortiment drukleidingen voor roetfilters. Check mijngrossier.nl voor de beschikbaarheid.