Uitgelicht: Timingkit voor kettingen

Toolspecial licht voor mijngrossier.nl uit dat ondanks een distributieketting vrijwel onderhoudsvrij is en een autoleven lang mee gaat, komt het regelmatig voor dat de kettingspanner zijn werk niet meer goed. Daardoor kan de ketting te los gaan liggen en deze zal dan vervangen moeten worden. Zonder speciaalgereedschap van FIX  is dit praktisch onmogelijk.

fix

Een distributieketting gaat langer mee dan een distributieriem, maar is zeker ook aan slijtage onderhevig. Met name de bijbehorende onderdelen, zoals de geleiders en de spanners hebben het zwaar te verduren. Een versleten distributieketting kan te lang worden, breken en soms verspringen. Als de distributieketting bij een draaiende motor verspringt of breekt, kan de schade aan de motor enorm zijn. Met name bij auto’s met een hoog vermogen en liefhebbersauto’s die veel kilometers maken heeft de distributieketting veel te verduren. Preventieve vervanging bij de eerste aanwijzing op slijtage is dan ook verstandig.

Belang speciaalgereedschap

Een veel gestelde vraag is, heb ik voor het vervangen van de distributieriem of -ketting speciaalgereedschap nodig? Het antwoord is ja. Het is namelijk van belang dat bij het vervangen van de distributie de merktekens van de nokkenas(sen) en eventueel de brandstofpomp in de juiste positie (timing) staan. Sets voor het vervangen van de distributie worden dan ook vaak timingkits genoemd. Met speciaalgereedschap worden deze onderdelen geblokkeerd en kan de ketting of riem op de juiste positie worden gemonteerd. Vooral bij dieselmotoren waarbij de brandstofpomp het inspuittijdstip bepaalt, is het gebruik van speciaalgereedschap aan te raden. De reden hiervoor is dat de brandstofpomp exact op tijd moet staan.

Dat onderschrijft ook Vakgarage Robben B.V. in Berkel-Enschot. Zij hebben een heel assortiment timingkits in huis en maken daar regelmatig gebruik van. Niek Robben geeft ons tijdens het bezoek aan hem een voorbeeld van een distributie waarbij je goed speciaalgereedschap nodig hebt. ‘Neem bijvoorbeeld de Renault Scénic en Espace. Bij enkele versies van die modellen moet het tandwiel van de krukas los worden genomen. Om het geheel tijdens vervanging van de tandriem perfect op tijd te houden, heb je aardig wat speciaalgereedschap nodig. Eén tandje verschil in timing heeft al een onregelmatige motorloop tot gevolg’. In dit geval gaat het over distributieriemen, maar er zijn ook fabrikanten die kettingen monteren.

Welke set je voor welke auto nodig hebt verschilt per merk en type auto. Het assortiment FIX timingkits bestaat uit 86 verschillende sets die samen de meest voorkomende autotypes dekken. Ook zijn er sets beschikbaar specifiek voor het vervangen van distributiekettingen.

Binnen mijngrossier.nl zijn deze sets gekoppeld aan de autotypes en motorcodes en eenvoudig te vinden via het kenteken. Klik op de gewenste set van de betreffende auto en vervolgens op de button ‘Speciaalgereedschap’ in het pop-up scherm.