Volvo V50 loopt slecht door verkeerde bougies

Soms kan een ogenschijnlijk lastig en bijna onoplosbaar technisch probleem aan een auto een heel simpele oorzaak én oplossing hebben. Zo ook de inhoudende Volvo V50 in dit artikel. Het autobedrijf heeft al een aantal controles uitgevoerd en onderdelen vervangen, echter zonder resultaat. Uiteindelijk wordt Automotive Techline ingeschakeld en ontdekt dat het inhouden wordt veroorzaakt door de bougies.

Gegevens Volvo V50 in dit artikel:

Merk: Volvo
Model: V50
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benzine
Motorcode: B5244S5

De motor van de 2.4-liter handgeschakelde vijfcilinder Volvo houdt, tijdens gas geven tot 2.500 toeren per minuut, in. De monteur voelt en omschrijft het inhouden als een misfire of ontstekingsmisser. De monteur controleert de kleptiming en vernieuwd de distributieriem omdat de oude riem te slap stond. In een eerder stadium waren ook de bougies al vernieuwd.

Het probleem is nog niet opgelost en de monteur leest het motormanagementsysteem uit. De diagnoseapparatuur signaleert storingscode P0300 [ontsteek-onderdrukking herkend] en het aantal misfires op de vijfde cilinder loopt op.

Hoge ionisatiespanning

Omdat het autobedrijf geen middelen heeft om verdere metingen te doen, wordt Automotive Techline ingeschakeld. Als eerste worden de bobines getest. Daarvoor moet bij deze Volvo V50 het inlaatspruitstuk gedemonteerd worden en moeten er meetaansluitingen op de bobine gemaakt worden. Tegelijkertijd worden de bobines van cilinder vijf en cilinder vier met elkaar omgewisseld.

De bobines worden vervolgens getest met een scoop. Meting laat zien dat de ionisatiespanning op cilinder vijf dusdanig hoog is, dat deze doorslaat in de voeding van de bobine. Doordat de spanning te hoog is, kan de vonkoverslag in dit geval alleen maar veroorzaakt worden door de bobine of bougie. Omdat de bobine van cilinder vijf al omgewisseld was met de bobine van cilinder vier, kon de bobine uitgesloten worden.

Verkeerde bougies

Inspectie van de bougie leerde dat het de verkeerde was. Na montage van vijf juiste bougies, loopt de motor weer goed. Het is belangrijk om onderdelen, in dit geval bougies, te monteren met de door de autofabrikant opgegeven specificaties. Zelfs de geringste afwijking in specificaties kan leiden tot storingen en urenlang zoekwerk.

Automotive Techline is powered by AutoNiveau.