Wissers en verlichting: extra aandacht tijdens de herfst

Voor de automobilist is de herfst het jaargetijde met veel verrassingen: gladheid, laagstaande zon, regen, wind en meer kans op files. Verder is het later licht en vroeger donker. Alle reden dus om scherp en alert te zijn. En om verlichting en ruitenwissers op orde te hebben. Belangrijke onderdelen die extra aandacht verdienen tijdens de inspectiebeurt.

 

slecht-zicht

Dat een auto in goede staat van onderhoud moet zijn, begrijpt iedereen. Vooral tijdens de opmaat naar de winter. Dat je autobedrijf vooral tijdens de herfst extra aandacht besteedt aan de verlichting, de ruitenwissers, de banden en de airco voor ontwaseming is ook logisch. Het is immers het jaargetijde dat bijvoorbeeld goed werkende en goed afgestelde lampen van levensbelang zijn. Vooral nu je de verlichting veel gebruikt. Goede verlichting betekent: zien en gezien worden. Zoals bij laagstaande zon. Tegenliggers die in de zon kijken, zien je dan beter.

Slecht zicht

Maar ook in het donker is goed zicht zeer belangrijk, soms zelfs van levensbelang. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van het aantal ongelukken onder slecht verlichte omstandigheden, zoals bij slecht weer of in het donker, plaatsvindt. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verdubbelt de kans op een verkeersongeluk door slechte weersomstandigheden. Vooral regen zorgt voor slecht zicht tijdens het autorijden. Tijdens hevige neerslag kan het zicht teruglopen tot wel 50 meter. Ook opspattend water van vrachtverkeer kan het zicht van weggebruikers sterk verminderen. Reden te meer om veel aandacht te schenken aan goede verlichting en goed zicht.

Vervang ruitenwissers

Tijdens nat weer zijn goede ruitenwissers onlosmakelijk verbonden met beter zicht en dus de verkeersveiligheid. Minder zicht? Last van een waas en strepen op de voorruit van de auto? Dan is de kans groot dat de ruitenwissers zijn versleten. Tijd om ze te vervangen. Dat ruitenwissers vervangen moeten worden als het rubber verouderd is of de wisresultaten onvoldoende zijn, snapt iedereen. Een goed wisresultaat bepaalt immers het zicht van de chauffeur tijdens regenachtig weer en is daarmee dus van levensbelang. Denk bij een vervanging eens aan ultradunne flatblade ruitenwissers, die zoals uit verschillende tests blijkt, betere resultaten halen dan conventionele wissers.

Wis-was

Het is vervelend en onveilig als een ruit na enkele wisbewegingen nog niet schoon is. Dat geldt in de zomerperiode als de voorruit vol zit met insecten, maar ook in de winter met al het strooizout en typische wintervuil. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig het ruitensproeiervloeistofreservoir op te vullen met een hoogwaardige ruitensproeiervloeistof. In de winterperiode gebruik je bij voorkeur hoogwaardige ruitensproeierantivries die is samengesteld volgens specificaties van de grote autofabrikanten. Hiermee wordt bevriezing en lichte ijsaanslag voorkomen en de voorruit streeploos gereinigd. Zout en ander typisch wintervuil wordt moeiteloos verwijderd, zodat de chauffeur weer een heldere blik op de weg heeft. Een bijkomend voordeel van hoogwaardige ruitensproeiervloeistof: het complete sproeisysteem wordt beschermd tegen corrosie en kalkaanslag. Ook belangrijk: de ruitensproeiervloeistof tast het lakwerk, chromen en rubber delen en de kunststof koplampen niet aan.

Unieke actie

Ook mijngrossier.nl besteedt tijdens de herfst extra aandacht aan verlichting en ruitenwissers. Mijngrossier.nl heeft wederom een unieke spaar, speel & win actie. Bestel tijdens de actieweken ruitenwissers, verlichting en ruitenvloeistof via mijngrossier.nl en ontvang speelmunten voor het ‘Casino Royal’ spel. Speel met de munten voor unieke prijzen; elke week diverse nieuwe hoofdprijzen! Hoe kun je meespelen? Login op mijngrossier.nl en klik op de speciale “Gok niet met uw veiligheid”-button. Op de actiepagina vindt je meer uitleg over de actie, actuele speelmuntensaldo, de prijzen van deze week en de start van het spel.