Zicht op xenon

De herfst is in aantocht en de winter loert om de hoek. Tijd om de autoverlichting weer eens goed onder de loep te nemen. Wat monteer jij als er xenonlampen vervangen moeten worden?

xenon

Xenonlampen: hoe zit het ook al weer? Een normale halogeenlamp werkt op het gloeidraadprincipe. Deze gloeit op, waardoor er licht ontstaat. In een xenonlamp wordt het licht niet opgewekt door middel van een gloeidraad, maar door een speciaal gas. In deze lamp zitten twee elektrodes, waartussen een vlamboog ontstaat. De vlamboog wordt gecreĂ«erd, doordat er op de elektrodes een hoogspanning (ongeveer 23.000 Volt) wordt gezet. Deze hoogspanning zorgt ervoor dat de gasmoleculen in de lamp gaan ioniseren en de vlamboog ontstoken wordt. Hierdoor ontstaat een super wit licht, dat vergeleken kan worden met de intensiteit van daglicht. De lichtsterkte van een H4-lamp is 1.000 lumen, van een H7-lamp 1.500 lumen en een xenonlamp produceert zo’n 3.400 lumen. Dit is een belangrijke reden waarom xenon eigenlijk niet met halogeen is te vergelijken. Een ander punt is dat xenon in tegenstelling tot halogeen geen ‘hotspot’ heeft: bij xenon is het licht gelijkmatig verdeeld. Deze eigenschappen maken xenonverlichting beter dan halogeenverlichting.

Kwaliteitscriteria

Bij een vervanging van xenonlampen kies je uiteraard voor topkwaliteit. Kies voor een gerenommeerd merk en monteer de verlichting van een leverancier die garantie geeft op de levensduur. Een belangrijk kwaliteitscriterium van xenonlampen is bijvoorbeeld de behuizing. Deze ’scheurt’ bij de goedkopere merken nogal eens en zorgt daardoor voor uitval. Ook zijn er bij de imitatieproducten vaak problemen met de bekabeling en stekkers: isolatie en waterdichtheid vallen tegen en dat geeft kans op kortsluiting of erger. In onderstaande afbeelding worden de technische pluspunten van xenonlampen van topkwaliteit nader omschreven. Dit onderstreept dat xenonlampen technische hoogstandjes zijn die alleen door topfabrikanten geleverd kunnen worden.

xenon technisch groot
Klik om te vergroten

Neglin

Neglin OE Xenon vervangingslampen zijn van de nieuwste generatie,  welke ten op zichte van de standaard xenonlamp een 20% hogere lichtintensiteit levert. Naast veiligheid en intensiteit geeft de Neglin xenonlamp een  stijlvol en exclusief uiterlijk aan de koplamp. Door het  gebruik van kwarts glas met Uv protectie, het  juiste zuivere Xe edelgas en APL pill wordt dit resultaat bereikt. Het gebruik van deze materialen zorgt er tevens voor dat de reflector van uw  koplamp wordt beschermt. Bij alle Neglin Xenon lampen zijn de ontstekers opgebouwd uit hoogwaardige elektronica componenten welke perfect communiceren met de originele voorschakelunit. Voornoemde is van groot belang voor het behoud van de originele voorschakelunit. Alle Xenonlampen zijn voorzien van officiële E keurmerk. Iedere Xenonlamp wordt individueel getest op werking aan het eind van de productie lijn. Daarnaast is een optimale pasvorm is gegarandeerd.

Het programma van Neglin is recent nog uitgebreid met 3 nieuwe types: N 85025 (D4R), N 85035 (D6S) en N 85040 (D8S).
Deze drie types zullen begin november leverbaar zijn. De D6S en D8S van Neglin zijn een volstrekt unieke toevoeging daar Philips deze zelfs nog niet heeft.

Zicht-op-Xenon

 

 

 

Defecte lampen

Herhaaldelijk bezoek van een klant met defecte koplampen? Een veelvoorkomende oorzaak van defecte lampen is een te hoge spanning. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft het aantal keren in- en uitschakelen van een lamp geen invloed op de levensduur van die lamp. Het testvoltage van een 12 volt-lampje is 13,2 volt. Een spanning ruim boven de 14 volt heeft een negatieve invloed op de levensduur. Controleer daarom de laadspanning als een klant regelmatig kapotte lampen heeft.

 

Â