0,6 volt verschil wijst de weg naar oorzaak hikkende motor

injector

Je zult maar een Renault Espace rijden met een loei van een motor in het vooronder, die niet vooruit te branden is. De dikke V6 van 3.5 liter met 241 pk slaat wel gewoon aan, maar smoort enorm en de dus houdt de auto tijdens het rijden erg in. Daar heeft de eigenaar behoorlijk de smoor over in. Hij klopt met deze klacht aan bij een garage en de monteur gaat er direct mee aan de slag. Met een paar ingrepen weet hij wel wat verbetering te brengen, maar de motor loopt nog altijd niet goed. Daarom belt hij Automotive Techline voor ondersteuning.

Gegevens voertuig in dit artikel: Renault Espace 3.5 benzine 2005

Nieuwe bougies

De Espace blijkt een nieuwkomer in deze garage, dus de historie van de auto is onbekend bij de monteur. Wel stelt hij vast dat de bougies behoorlijk versleten zijn en vervangt deze. Ook monteert hij een nieuwe slang tussen het gasklephuis en het luchtfilter. De V6-motor loopt hierdoor wel iets beter, maar het houdt nog altijd niet over. Intussen heeft de monteur ook de foutcode P1006 uitgelezen. Deze zou duiden op een onderbreking of massasluiting op de luchtmassameter (LMM).

Te lage spanning

De helpdeskmedewerker van Automotive Techline vraagt of de LMM van het Bosch-type HFM5 is. Dit blijkt inderdaad zo te zijn, waarna hij de monteur vraagt welke spanning hij meet op pen 5 met het contact aan. De monteur meet een spanning van 0,4 volt, terwijl dit 1 volt zou moeten zijn. Daarom vraagt de helpdeskmedewerker de stekker los te nemen en te kijken in hoeverre dit van invloed is op hoe de motor loopt. Na het losnemen van de stekker blijkt de motor net zo (beroerd) te lopen als daarvoor.

Defecte LMM

Hierop vraagt de helpdeskmedewerker welke codes de monteur nu uitleest. De monteur meldt dat hij dezelfde foutcode houdt, alleen komt daar nu een temperatuurfout bij. Dan krijgt de monteur het advies om een LED-lampje te plaatsen tussen de plus en pen 5 op de LMM. Omdat de monteur nu een plussluiting vaststelt, concludeert de helpdeskmedewerker dat de LMM defect moet zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen, vervangt de monteur de LMM en hierdoor blijkt de klacht inderdaad verdwenen. En de V6 van de Renault Espace gromt weer als vanouds.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?