Autosleutels programmeren en synchroniseren

Weer handige werkplaatsassistentie van AutoTools: handleidingen om autosleutels te programmeren en synchroniseren.

autosleutels

Het komt regelmatig voor dat een klant zich in de werkplaats meldt met een autosleutel waarvan de batterij leeg is. Niet ongebruikelijk: veel automodellen worden immers geleverd met sleutels met een batterij die niet opgeladen wordt. De batterij zal dus, afhankelijk van het gebruik, periodiek vernieuwd moeten worden. Als de batterij van de sleutel vervangen is, doet zich soms een verassend fenomeen voor: de afstandsbediening van de centrale deurvergrendeling werkt niet meer. Hetzelfde effect zien we als een bestuurder, buiten het ontvangstbereik van de auto,  te vaak op de afstandsbediening heeft gedrukt. Ook dan reageert de auto vaak niet meer op de afstandsbediening.

Synchronisatie
In de hierboven beschreven gevallen lopen de codes die de sleutel verzendt en de codes die de module van de centrale vergrendeling verwacht, niet meer synchroon. De oplossing ligt voor de hand: de sleutels moeten opnieuw gesynchroniseerd worden. Maar hoe gaat dat? In veel gevallen kan dit vrij eenvoudig via de knoppen op de afstandsbediening. Maar dat kan lang niet in alle gevallen. Soms is synchronisatie alleen mogelijk met behulp van een geschikte tester of diagnoseapparatuur.

Helpende hand
Het autotechnische programma AutoTools reikt opnieuw een helpende hand. De technische informatiebron maakt het programmeren en synchroniseren van autosleutels heel inzichtelijk. Kijk in AutoTools onder de buttons ‘Reparatie handleidingen’ > ‘Service/Onderhoud’ > ‘Sleutelcodering’. Hier vind je een heel duidelijke omschrijving van de complete synchronisatieprocedure. Daarnaast wordt eveneens de procedure omschreven hoe je een batterij in de sleutel moet vervangen. Bovendien vind je er een uitleg over de werking van de afstandsbediening, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een dubbele vergrendeling. Daarnaast is er een korte uitleg over het programmeren van sleutels. Hierbij worden de sleutels aangemeld, zodat ze weer door de immobiliser (startblokkering) herkend worden als geldige sleutels. In de meeste gevallen is hiervoor wel een geschikte tester noodzakelijk.

autosleutels 2