Brandende waarschuwingslampjes Volkswagen Passat na vervangen stuurhuis

Volkswagen Passat benzine 2018

Nadat van de Volkswagen Passat het stuurhuis vernieuwd is, gaan er in het instrumentenpaneel allerlei waarschuwingslampjes branden. De veroorzaker van het probleem is een eenvoudig onderdeel, waarvan je niet zou denken dat het enige relatie met de storing zou hebben.

Als de elektronische regeleenheden van de Passat worden uitgelezen, verschijnt foutcode C114602 – ‘bandencontrole signaalstoring’ op het scherm. Met deze informatie neemt de automonteur contact op met de Automotive Techline helpdesk met de vraag om assistentie.

DEFECTE OMGEVINGSTEMPERATUURSENSOR

Bij de helpdesk worden de foutcode, beschrijving en het symptoom herkend en een beschikbaar Technisch Service Bulletin (TSB) wordt naar de monteur gestuurd. In het bulletin wordt verwezen naar onderstaande systemen en foutcodes die met het probleem van deze Passat te maken zouden kunnen hebben.

ABS, parkeerrem, bandenspanningscontrolesysteem, MIL aan, voornamelijk op lage snelheid, opgeslagen foutcodes:

P0073 – Ambient Air Temperature Sensor Circuit High

U1111 – Invalid or Missing Data for Primary Id

U1113 – Invalid or Missing Data for Primary Id

00779 – Outside Air Temperature Sensor (G17)

U1123 – Databus, Received Error Message

Additional fault codes have been stored in this connection – B103F1B, C114602, P007000

De grote gemene deler van bovengenoemde foutcodes, is dat ze veroorzaakt worden door een defecte omgevingstemperatuursensor of de bedrading waarmee de sensor met de elektronische regeleenheid verbonden is.

TEMPERATUUR EN RIJHULPSYSTEEM

In het service bulletin wordt verder expliciet geadviseerd om – als er foutcodes in een van de regeleenheden geconstateerd wordt, altijd een volledige scan te maken van alle regeleenheden in het voertuig. Omdat de foutcodes in het geval van de Passat in dit artikel niet expliciet verwijzen naar de oorzaak van het probleem, neemt de monteur als proef op de som de stekker van de sensor los.

Als de monteur de auto met losgenomen temperatuursensor stekker opnieuw uitleest, ziet hij geen veranderingen. Omdat het TSB ook naar de bedrading van de sensor refereert, controleert de monteur deze ook en concludeert dat alles in orde is.

Omdat temperatuurwaardes belangrijk zijn voor een groot aantal rijhulpsystemen van de auto, kan gesteld worden dat de sensor defect is en vervangen moet worden. Een nieuwe sensor wordt gemonteerd en de regeleenheden van de Passat worden uitgelezen. De foutcodes zijn verdwenen en de waarschuwingslampjes in het instrumentenpaneel zijn gedoofd.

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Ander nieuws?