“Dakar betekent het hele jaar keihard werken”

Toolspecial Kras en Winactie 2019 groot succes

Dakar

De winnaars van Toolspecials Kras en Winactie 2019 verzamelden zich 19 oktober jl. voor de exclusieve Dakar Experience 2019. Dakar-veteraan Tim Coronel heette het selecte groepje deelnemers welkom en gaf hen een presentatie over zijn eigen ‘Dakar Experiences’

Vallen en opstaan

Na de ontvangst met koffie en broodjes deelde Tim Coronel tijdens een presentatie zijn persoonlijke Dakar-ervaringen. De coureur benadrukte dat ‘Dakar’ niet zo maar een rally van twee weken is. “Voor de buitenwereld lijkt het alsof we slechts twee weken aan het rijden zijn. Niets is minder waar. Dakar betekent het hele jaar keihard werken. Zeven dagen per week. Met het hele team: monteurs, technici en natuurlijk met ondersteuning van het thuisfront.” Rallycoureur Martin van den Brink beaamt dit: “Dakar is vallen en opstaan. Niet alleen tijdens de rally, maar vooral ook in de maanden daarvoor. De rally vindt in 2020 plaats in Saoedi-Arabië, dat betekent heel andere omstandigheden dan in Zuid-Amerika en dus heel veel testen. Het begin van Dakar 2020 rijden we veel op steen en later op rul zand. Dat vraagt bijvoorbeeld om speciale aanpassingen van het onderstel en dus veel testkilometers tijdens verschillende omstandigheden.”

Superzware rally

De Dakar Rally begint na 30 jaar in Afrika en 11 jaar in Zuid-Amerika, volgend jaar aan zijn derde hoofdstuk in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië zal de legendarische woestijnrally volgend jaar voor het eerst verwelkomen. De komende editie gaat van start op zondag 5 januari 2020 en telt in totaal twaalf etappes, twee meer dan de editie van afgelopen jaar in Peru. In totaal moet er 9.000 kilometer afgelegd worden door de deelnemers. “Zoals elke Dakar-rally wordt ook deze editie weer heel zwaar”, benadrukt Tim Coronel. “Het is een publiek geheim dat de organisatie graag wil dat halverwege de rally de helft van het veld is uitgevallen. De proeven zullen dus weer heel uitdagend zijn voor mens en machine.” Coronel vertelt dat Dakar ook logistiek gezien een hele uitdaging is. Volgens de coureur nemen alle deelnemers wat betreft reserve-onderdelen zo’n vier maal de eigen auto mee. Van den Brink knikt bevestigend. De truckcoureur: “Eind november moet alles klaar staan om te verschepen naar Saoedi-Arabië. Zelf sluiten we na kerstdagen aan. Ik kijk er al heel erg naar uit.”

Dakar

Tim Coronel, Dakar-veteraan, aan het woord tijdens de Dakar Experience

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?