De gevolgen van de lockdown op remmen

corrosie

De lockdown heeft de manier van leven van velen veranderd. Veel mensen werken thuis en de auto wordt minder vaak gebruikt omdat alleen essentiële reizen worden toegestaan. Dit betekent dat auto’s vaak al geruime tijd stilstaan. En als de eigenaar niet de mogelijkheid heeft de auto in een garage te parkeren, blijft deze blootgesteld aan de weersomstandigheden. Deze langdurige stilstand kan leiden tot problemen van de remmen, waardoor ze mogelijk niet langer correct functioneren tijdens het rijden.

Op het oppervlak van de remschijven begint zich roest te vormen, die tijdens het normale gebruik van het voertuig wordt verwijderd door te remmen. Als het voertuig echter gedurende een bepaalde tijd niet gebruikt wordt, kunnen de door roest getroffen gebieden toenemen. Roest op het oppervlak van de remmen kan gedurende hun activering lawaai veroorzaken en kan, erger nog, langere remafstanden tot gevolg hebben door verminderde prestaties van het remsysteem.

Dit is niet het enige probleem: wanneer de auto al die tijd op de handrem heeft gestaan, zijn de remblokken/-schoenen in contact gebleven met de remschijven/-trommels. Hierdoor wordt er corrosie gevormd, waardoor deze onderdelen aan elkaar hechten. Dit heeft tot gevolg dat de beweging van de wielen, de eerstvolgende keer dat de auto wordt gebruikt, wordt belemmerd. Dit verschijnsel is bekend als vastklevend frictiemateriaal.

Brembo heeft voor u een aantal eenvoudige maatregelen die er voor zorgen dat vastklevend frictiemateriaal voorkomen wordt:

  • Start de motor van het voertuig; geef bij draaiende motor de handrem vrij en laat het voertuig over een korte afstand voor- en achteruit rijden terwijl u voorzichtig remt;
  • De remmen zullen de oppervlakkige corrosie door contact verwijderen en zo de opbouw van corrosie en eventuele problemen voorkomen. Deze handeling moet bij voorkeur eenmaal per week worden uitgevoerd. Tegelijkertijd kan de motor ongeveer 15 minuten draaiende worden gehouden om de accu op te laden en de motor in goede conditie te houden;
  • Was het u niet mogelijk om deze aanbeveling te volgen, wees dan extra voorzichtig wanneer het voertuig na een langdurige stilstand voor de 1e keer weer wordt gebruikt. Test de remmen door voorzichtig te remmen en controleer of ze correct functioneren. Gedurende de eerste afgelegde kilometers kunnen de remmen mogelijk lawaai maken (piepen, schuren, kraken) als gevolg van de overmatige opbouw van corrosie.

Bron: Bremboparts.com

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?