De onmisbare rol van de distributieriembeschermkap

Distributieriem

Moeten de onderdelen van de distributieriem worden beschermd? Als u net ‘ja’ knikte, heeft u absoluut gelijk. Daarom beschermen autobouwers ze met een speciale beschermkap. Dit cruciale onderdeel beschermt de synchrone riemaandrijving tegen chemicaliën en schadelijke, ongewenste voorwerpen die anders ongehinderd het systeem zouden kunnen binnendringen. Laat ons nu wat verder ingaan op wat de beschermkap van de distributieriem precies doet.

Motorolie, koelvloeistof en andere chemicaliën

Chemicaliën zoals motorolie, koelvloeistof en brandstof zijn uiteraard onmisbaar om een voertuig draaiende te houden, maar ze kunnen onherstelbare schade veroorzaken wanneer ze ergens terechtkomen waar ze niet thuishoren, bijvoorbeeld in de distributieriemaandrijving.

Stelt u zich eens voor dat de distributieriem geen beschermkap heeft en dat er koelvloeistof uit de koelvloeistofslang druppelt. Deze slang bevindt zich recht boven de motor, zodat lekkages de riem in een mum van tijd kunnen beschadigen. Of stel u voor dat u problemen met de afdichting in de motor hebt, waardoor er olie uit lekt en de spanrol en de distributieriem beschadigd raken (die laatste kan zelfs opzwellen). Veel problemen met de distributieriem kunnen te maken hebben met olielekkage in de motor en een beschermkap voor de distributieriem helpt deze risico’s te beperken.

Een beschermkap van de distributieriem houdt vuil buiten

Bovendien kan vervuiling door olie en koelvloeistof ertoe leiden dat er vuil ophoopt op de tandwielen, waardoor deze, net als de distributieriem, verslijten. Er kunnen zich ook problemen voordoen door uitlijningsfouten. Grind of ander klein materiaal wordt samengedrukt in de groeven van de schijf, waardoor de riem weg van de schijf wordt geduwd. Deze naar buiten gerichte beweging vernietigt de trekkoord en leidt uiteindelijk zelfs tot riembreuk. Bovendien kan een dergelijke verkeerde uitlijning de prestaties van de distributieriemaandrijving ernstig belemmeren, wat leidt tot hoge riemverloopkrachten, ongelijkmatige slijtage van tanden en tussentandvlakte, randslijtage en overmatig lawaai.

Vreemde stoffen beschadigen de distributieriem

Nog een reden waarom de beschermkap van de distributieriem cruciaal is? De beschermkap zorgt ervoor dat vreemde stoffen, zoals kleine vaste deeltjes, de distributieriem niet kunnen ponsen. Op de afbeelding hiernaast kunt u het resultaat daarvan zien.

De ultieme manier om de synchrone riemaandrijving te beschermen tegen deze ongewenste voorwerpen – die niet alleen de riem zelf beschadigen, maar ook de motor – is ervoor te zorgen dat de beschermkap van de distributieriem op zijn plaats zit en zijn werk doet. Als de motor van uw voertuig is uitgerust met deze afscherming, kunt u er zeker van zijn dat het distributieriemsysteem en de motor veilig zijn.

Problemen met de beschermkap van de distributieriem

De meeste beschermkappen voor distributieriemen zijn gemaakt van kunststof, dat tijdens de installatie kan scheuren. Bij ernstige schade moet u de oude beschermkap van de distributieriem vervangen door een nieuwe. Zorg er ook voor dat u het juiste aanhaalmoment toepast op de bouten of moeren bij het vastzetten van de beschermkap. Misschien zijn de bouten enigszins losgekomen terwijl u aan de motor werkte, wat tot trillingen en geluiden in het systeem leidt. Bovendien kan een verkeerde montage ertoe leiden dat de beschermkap in contact komt met de distributieriem en deze kan beschadigen en uiteindelijk vroegtijdig doen falen.

Het is dus, om alle bovenstaande redenen, niet enkel van cruciaal belang dat de beschermkap van de distributieriem op zijn plaats zit; de afscherming moet ook in onberispelijke staat verkeren en correct geïnstalleerd zijn.

Bron: Gates Techzone

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?