Defecte verdamper kan schade aan aircocompressor veroorzaken

Verdamper of warmtewisselaar: onderdeel van het aircosysteem van auto’s en roduceert koude lucht die het interieur ingeblazen wordt. De verdamper levert een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid waardoor een juiste werking essentieel is.

verdamper nissens

De verdamper verdampt koudemiddel van vloeibare naar gasvormige toestand. De omgevingslucht op het oppervlak van de verdamper zorgt voor het verdampingsproces. Hierdoor wordt de warmte eruit onttrokken en koelt deze af. De buitenlucht wordt door de lamellen gekoeld en gedroogd om vervolgens het interieur van de auto ingeblazen te worden. De koude lucht zorgt ervoor dat de bestuurder alert blijft. Maar ook dat de lucht droog blijft en ramen snel ontwasemt worden.

Schade en uitval

Tussen het expansieventiel en de compressor in de Heat Ventilation Air Conditioning (HVAC) module aan de lagedrukzijde van het aircosysteem vind je de verdamper. De HVAC module is op zijn beurt geïnstalleerd achter het dashboard. Vanwege de plek waar hij gemonteerd is, is de verdamper onzichtbaar en moeilijk bereikbaar.

Functioneert de interieurventilator of blower niet goed? Dan heeft dit direct negatieve gevolgen voor de werking en prestaties van de verdamper. Doen deze twee onderdelen niet wat ze moeten doen, kan dit tot schade aan en zelfs uitval van de aircocompressor leiden. Is het interieurfilter verstopt of verzadigd, vervuilt de verdamper. Het aircosysteem werkt niet optimaal door deze vervuiling. Een intern vervuilde, verstopte of beschadigde verdamper kan niet gerepareerd worden. Vervangen is de enige optie. Dit onderdeel is moeilijk bereikbaar. Daarom wil je natuurlijk niet het risico lopen dat de klant op korte termijn met oude of nieuwe klachten terugkomt.

Wanneer je de verdamper vernieuwt, vervang dan ook het expansieventiel. Door verontreinigde olie en minuscule metaaldeeltjes kan het expansieventiel verstopt raken. Deze vuile olie en slijtagedeeltjes kleven eveneens aan de binnenzijde van leidingen en de kanaaltjes in onderdelen. Deze vervuiling krijg je met een normale servicebeurt niet uit het systeem. Spoelen is de enige manier om het koudemiddelcircuit goed te reinigen.

Duurzame verdamper

Vuile olie en slijtagedeeltjes kunnen een aanmerkelijk negatieve invloed hebben op de werking van het aircosysteem. De vervuiling kan bijvoorbeeld aan de bewegende onderdelen van de compressor blijven kleven. Hierdoor kan op langere termijn schade en uitval optreden. Voorkom ergernis en hoge kosten voor je klant. Adviseer om het aircosysteem periodiek te spoelen.

Nissens verdampers zijn volledig ontworpen, geproduceerd en getest in overeenstemming met de OE-specificaties die voertuigfabrikanten van toeleveranciers verwachten. Daarnaast wordt getest op een duurzame werking. Dankzij een exacte en perfecte afwerking kunnen de airco onderdelen van Nissens eenvoudig en snel in de HVAC module achter het dashboard gemonteerd worden.

Het juiste airco-onderdeel voor de auto bij jou op de brug vind je hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?