Draadbreuk veroorzaakt roetfilterprobleem

cabrio

Een Volkswagen Transporter TDI 96 kW dc diesel, motorcode BNZ uit 2008, staat bij het autoschadeherstelbedrijf met roetfilter gerelateerde foutcodes P0113, P0471 en P242F. Het roetfilter waarschuwingslampje brandt en de motor houdt in. Diagnose leert dat niet een mechanisch defect, maar elektronica de oorzaak van het probleem is.

Technische informatie Volkswagen Transporter in dit artikel:

Merk: Volkswagen
Model: Transporter
Type: TDI 96 kW dc
Motorcode: BNZ
Brandstof: diesel
Aantal cilinders: 5
Cilinderinhoud: 2.461 cc
Bouwjaar: 2008

Tijdens het uitlezen van het motormanagementsysteem, verschijnen de foutcodes:

  •  P0113: Aanzuiglucht temperatuursensor signaal te groot
  •  P0471: Uitlaatgasdruk 1 signaal niet logisch
  •  P242F: Roetfilter overladen

Wil je meer weten over roetfilter gerelateerde foutcodes? Lees dan de artikelen Regeneratie foutcodes van het roetfilter en De 10 meest voorkomende roetfilter storingen.

Elektrisch probleem

Het schadebedrijf roept de hulp in van de Automotive Techline. Aan de hand van de gegeven informatie kan de helpdesk al concluderen dat een elektrisch probleem de oorzaak van de storing is en adviseert de monteur om de bedrading van de temperatuursensor voor de aanzuiglucht te controleren.

Zoektocht

De betreffende sensor bevindt zich in de aanzuigbuis voor buitenlucht die tussen de turbo en het inlaatspruitstuk gemonteerd is. Controle leert dat de sensor in orde is, waarna de zoektocht verder gaat. De draad vanaf de sensor wordt gevolgd en loopt onder het koelvloeistofreservoir door. Daar wordt geconstateerd dat de draad kapot is.

De bedrading wordt gerepareerd, de foutcodes worden gewist en met een geforceerde regeneratie wordt het roetfilter gereinigd. De foutcodes blijven hierop weg en het probleem is opgelost.

Uit dit artikel wordt duidelijk hoe snel een diagnose gesteld kan worden als de juiste stappen gezet worden.

basisinstelling

De Automtove Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?