Dynamolampje Volvo S80 blijft branden

De Volvo S80 uit 2007 met bijna tweeëneenhalve ton op de teller staat in de werkplaats van het autobedrijf omdat het dynamolampje blijft branden. De dynamo wordt gereviseerd, maar helaas is het probleem hiermee niet opgelost.

De dynamo betreft een zogenoemde ‘intelligente dynamo’ die stroom levert naargelang het voertuig hier behoefte aan heeft. Dit model dynamo is gekoppeld aan een motorregeleenheid die de aansturing regelt. Het revisiebedrijf bevestigd dat de dynamo gecontroleerd en goed bevonden was en dat deze met de testapparatuur aangestuurd kon worden.

Bus signal message failures

Als de motorregeleenheid uitgelezen wordt, blijkt foutcode U012087 met definitie

‘Lost communication with starter/generator control module. bus signal/ message failures. missing message’ in het geheugen opgeslagen te zijn.

Hierop worden extra massa en voeding vanaf de accu naar de dynamo aangelegd, echter zonder positief resultaat. Om zoveel mogelijke oorzaken van het probleem uit te sluiten, worden ook de volledige kabelboom, de stekkers en zekeringen gecontroleerd. Omdat alle onderdelen en de aansturing in orde lijken te zijn, besluit de monteur contact op te nemen met Automotive Techline.

LIN-bussysteem verdacht

Nadat de technisch specialist alle informatie van de monteur gekregen en bestudeerd heeft, richt hij zijn aandacht op de regeling van de dynamo. Hij stuurt een document naar de monteur waarin beschreven staat welk signaal hij kan verwachten. In het document staat een voorbeeldsignaal van LIN-bus. De monteur voert een scope-meeting uit en neemt waar dat het signaal niet juist is en ziet een blok-signaal tussen de 0 en 1,5 Volt.

Nu wordt duidelijk dat er nog drie oorzaken voor de storing kunnen zijn: de dynamo zelf, het motorstuurapparaat of de bekabeling daartussen. Vervolgens worden er stekkers losgenomen en wordt geconstateerd dat de regeleenheid geen LIN-bus signaal heeft. Dit is de aanleiding om het motorstuurapparaat te vervangen.

Een nieuwe regeleenheid wordt besteld en gemonteerd en het probleem is opgelost.

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?