ECE-richtlijnen voor autoverlichting

ECE

Aan een koplamp zitten enkele wettelijke vereisten. Zo moet de lamp bijvoorbeeld enkel op de weg stralen en minimaal 50 meter kunnen verlichten. De ECE (Economic Commission Europe) –regelgeving schrijft voor hoe het licht dat een koplamp uitstraalt gemeten moet worden en wat de minimale waarden zijn die er gemeten dienen te worden.

Voor halogeen- en signaallampen wordt de ECE-R37 regelgeving gehanteerd en voor xenonverlichting de ECE-R99 regelgeving. In deze regelgeving wordt o.a. de hoeveelheid lumen, de oppervlakteafmetingen, het type fitting en de positie van de gloeidraad of elektrische boog per type lamp voorgeschreven. De afstand van het glas van de lamp tot aan de voet wordt ook vermeld in de ECE-regelgeving. Dit wordt gedaan zodat je er zeker van bent dat bijvoorbeeld een goedgekeurde H4-lamp daadwerkelijk past in elke koplamp die bestemd is om te worden gebruikt met een H4-lamp, zodat de combinatie zorgt voor een juiste lichtbundel.

Een markering op de lamp of fitting geeft aan in welke ECE-lidstaten de lamp is goedgekeurd, bijvoorbeeld E1: Duitsland, E2: Frankrijk, E3: Italië, E4: Nederland, enzovoorts. Het E4 keurmerk (Nederland) wordt na uitvoerig testen afgegeven door de RDW op basis van de geldende ECE-regelementen. De ECE-regelementen zijn verplicht voor alle landen die hier vrijwillig de overeenkomst voor hebben ondertekend en deze zijn wereldwijd aanvaardbaar.

Let er dus altijd op of een lamp voldoet aan de ECE-richtlijnen die vereist zijn in Nederland, voordat deze in de koplamp gemonteerd wordt. Overigens kan een lamp die voldoet aan de ECE-richtlijnen wel degelijk zorgen voor verblinding van tegemoetkomend verkeer. Het is dus belangrijk dat de lamp op de juiste manier wordt gemonteerd en goed wordt afgesteld, zodat er geen verblinding optreedt.  Alle verlichting die via mijngrossier.nl verkocht wordt voldoet standaard aan de ECE-richtlijnen.

Bekijk het totale aanbod via mijngrossier.nl.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?