Een dag op pad met de Toolspecial-bus

‘Welkom in mijn snoepwinkel’

Toolbus

Het is inmiddels bij veel autobedrijven een bekende verschijning: de Toolspecial-bus. Deze rijdende toolshop bezoekt autobedrijven met de laatste innovaties op gereedschapsgebied. In de bus worden alle zintuigen van de monteurs geprikkeld: hier kunt u het nieuwste gereedschap zien, voelen, ruiken en horen. Welkom in de ‘snoepwinkel’ van Toolbus-chauffeur Kees Smeets.

Een dagje op pad met de Toolspecial-bus van Kees Smeets betekent vroeg verzamelen bij een vestiging van Fource. In dit geval wacht accountmanager Taco van Kins van Fource Amsterdam de Toolbus op met een lijstje autobedrijven die bezocht gaan worden. Alle bedrijven zijn vooraf ingelicht van het bezoek, zodat men wat tijd kan reserveren om de bus te bezoeken. Behendig stuurt Kees Smeets de Toolspecial-bus door een bedrijventerrein bij Zwanenburg. Terwijl opstijgende vliegtuigen in gepaste regelmaat over de gebouwen scheren, parkeert Kees zijn bus voor een bandenservicebedrijf. Als de bezoekers zijn fraaie bus binnenstappen, onthaalt Kees hen steevast met de uitnodigende woorden ‘welkom in mijn snoepwinkel’. Vervolgens vraagt hij zijn gasten of ze op zoek zijn naar iets specifieks. Afhankelijk daarvan trekt de Toolspecialist een bepaalde lade open met ‘snoepgoed’. Dit wordt gevolgd door een rondgang door de bus, waarbij Kees nieuwe gereedschappen onder de aandacht brengt, trends belicht, advies geeft, en vooral goed luistert.

Vooruitziende blik

“Elk autobedrijf heeft zijn eigen specialiteit en daarmee een speciale behoefte aan bepaald gereedschap”, vertelt Kees. “Op dit adres zal minder behoefte zijn aan een compressiedrukmeterset, maar meer aan slagmoersleutels, momentsleutels of een remschijfdiktemeter.” Kees’ vooruitziende blik blijkt juist. De eigenaar van het bandenservicebedrijf bestelt na een korte uitleg van Kees voor zijn monteurs meerdere sets krachtdoppen van Hazet, die over een kunststof ommanteling beschikken om lichtmetalen wielen tegen krassen te beschermen. Dankbaar wordt ook gebruikt gemaakt van Kees’ service om momentsleutels te testen. Geeft de sleutel nog wel de ingestelde Nm’s juist af? “Er mag een afwijking van ongeveer 5% zijn”, stelt Kees. In dit geval weken drie van de zes momentsleutels aanzienlijk van de ingestelde waarden af. “Die zijn dus aan vervanging toe”, aldus Kees. “Je stuurt een klant en zijn familie toch liever niet op weg naar de wintersport met een set wielen die met onvoldoende kracht is vastgezet.”

Highlights in de bus

Gedurende de dag bezoekt de Toolspecial-bus meerdere autobedrijven, schadeherstelbedrijven en bandenservicebedrijven. Alles van kleine dorpsgarages tot aan autobedrijven die zich kunnen meten met een grote merkdealer. Hoewel de insteek van de bezoekers van de bus vaak verschilt – de een zegt bij het binnenstappen van de bus al reeds over al het beschikbare gereedschap te beschikken, terwijl de ander heel onbevangen en nieuwsgierig de bus instapt – kijken alle bezoekers hun ogen uit. Het assortiment van Kees spreekt tot de verbeelding. “Ik kan helaas niet alles wat in het Toolspecial-magazine staat meenemen”, benadrukt Kees. “Maar de highlights heb ik wel. Daarnaast biedt de bus een belangrijk pluspunt. Je kunt het gereedschap in je handen houden. Bovendien kan ik persoonlijk eventuele bezwaren of vooroordelen uit de praktijk wegnemen. Neem bijvoorbeeld slagmoersleutels. Iedereen begrijpt de voordelen van accugereedschap. Geen slangen meer, optimale mobiliteit en vaak nog een hoger aandrijfkoppel dan de oude slagmoersleutels. In de bus kun je zo’n accuslagmoersleutel even oppakken, voelen en testen. Dat werkt.” Kees legt een van zijn bezoekers uit dat de accuslagmoersleutel die hij in zijn hand heeft, wat koppelafgifte betreft vergelijkbaar is met een Tesla. “Meteen vanaf het begin het maximale koppel, dus geen aanloophikjes zoals bij luchtgereedschap vaak het geval is”, vertelt Kees, terwijl hij op de knop van de accusleutel drukt.

Gereedschap vasthouden werkt overtuigend

Aan het eind van de middag parkeert Kees zijn bus in een woonwijk bij een klein autobedrijf. De eigenaar komt meteen nieuwsgierig naar buiten. De begroeting met Kees is allervriendelijkst en hij stapt in de bus. We horen dat het autobedrijf pas sinds kort actief is en wel wat extra werkplaatshulp in de vorm van gereedschap kan gebruiken. “Voor een autobedrijf is het zeer prettig dat Toolspecial op locatie langskomt. Gereedschap vasthouden werkt zeer overtuigend”, aldus de garagist. Toolspecialist Kees trekt letterlijk en figuurlijk alle registers open en toont wat hij in huis heeft. Belangstellend worden onder meer speciale tangen, een lade met trekgereedschap en een nieuwe reeks acculaders van Gys bekeken. Speciale aandacht heeft ook de S12 gereedschapswagen van Sonic die Kees in zijn bus heeft staan. Deze Toolspecial Exclusive Limited Edition met zes gevulde laden en 408-delig gereedschapsassortiment is momenteel scherp geprijsd. “Dat is toch wel heel mooi spul”, benadrukt de garage-eigenaar na het openen van alle laden. “En kwalitatief van hoog niveau”, onderstreept Kees. “Bovendien krijg je er nu een gratis doppendoos en laptopsteun bij. Dat is dan toch een topdeal!”

Momenteel rijden er twee Toolspecial-bussen door Nederland. Wilt u ook eens bezoek krijgen van de Toolspecial-bus? Neem dan contact op met de accountmanager van de Fource-automaterialengrossier. Dan staat binnenkort de ‘snoepwinkel’ van Kees ook bij u op de stoep!

Toolbus

Nieuwe gereedschappen tonen, trends belichten, advies geven en goed luisteren.

Toolbus

Kees test de momentsleutel van een van de autobedrijven.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?