Ford Fiesta met foutcode P006A62 en storingsmelding in instrumentenpaneel

Ford Fiesta 3 cilinder benzine 2014

In het instrumentenpaneel van de negen jaar jonge Ford Fiesta met 998 cc driecilinder MEJ1 benzinemotor verschijnt een storingsmelding. De storing ontstaat tijdens het rijden als het gaspedaal losgelaten en vervolgens weer ingetrapt wordt.

In de werkplaats worden de relevante regeleenheden uitgelezen en blijkt foutcode P006A62 – ‘druksensor inlaatbuis signaal vergelijking foutief’ opgeslagen te zijn. De foutcode is niet permanent en kan gewist worden, maar als er vervolgens weer met de auto gereden wordt, komt de storing weer terug.

DIAGNOSTISCHE ROOKMACHINE

Code P006A62 geeft aan dat er een fout is opgetreden bij het vergelijken van het signaal van de druksensor in de inlaatbuis. Dit betekent dat er een afwijking is tussen het verwachte signaal en het daadwerkelijk gemeten signaal. Deze afwijking kan verschillende oorzaken hebben, variërend van sensor-problemen tot lekkages in het inlaatsysteem.

De monteur controleert het inlaat- en uitlaatsysteem met een diagnostische rookmachine en alles blijkt in orde te zijn. Omdat een test met de rookmachine niet alle mogelijke oorzaken van het probleem uit kan sluiten en omdat het autobedrijf geen verdere informatie over de Fiesta heeft, wordt de hulp van Automotive Techline ingeschakeld.

De verantwoordelijke technisch specialist duikt het archief in en ontdekt dat er een Technisch Service Bulletin voor de Ford met deze specifieke storing is. Het bulletin beschrijft dat de foutcode vaak veroorzaakt wordt door een lek/scheur in de intercooler of een lekkend of gescheurd membraan van de afblaasklep.

FOUTIEVE METINGEN

Als de monteur het membraan controleert, blijkt deze inderdaad gescheurd te zijn. Het membraan van de afblaasklep is een essentieel onderdeel van het turbosysteem en speelt een cruciale rol bij het reguleren van de druk in het inlaatsysteem. Als het membraan beschadigd is, kan dit leiden tot drukverlies en verminderde motorprestaties.

Het is raadzaam om problemen met het inlaatsysteem of de druksensor zo snel mogelijk te verhelpen. Een nieuw membraan wordt gemonteerd en de Ford Fiesta rijdt weer als vanouds.

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Ander nieuws?