Door de foutcodes de diagnose niet meer zien

De monteur die zich bij de Automotive Techline meldt met een onwillige Opel Meriva-A 1.6 benzine uit 2006 die op drie cilinders loopt, heeft al het een ander getest en uitgeprobeerd. Dat één cilinder niet meedoet, daar was hij al snel uit, maar de wirwar aan foutcodes die de tester laat zien, zorgt voor verwarring. De monteur heeft alle codes gewist en code P0304, ‘ontstekingsonderdrukking cilinder 4’ komt steeds terug. Geen ontbranding dus in cilinder 4, maar daar was hij intussen zelf ook al achter.

4-gasmeting

Uit de 4-gasmeting die de monteur vervolgens uitvoert, stelt hij vast dat de HC-waarde te laag is en er is een O₂-waarde van 6%. Hieruit trekt hij de conclusie dat er geen brandstofinspuiting plaatsvindt in de vierde cilinder. De compressie is in orde: 14 bar op alle vier de cilinders. Hierop besluit hij de injector van de vierde cilinder te vangen maar helaas: de storing en de foutcode blijven zich herhalen.

Injector niet de oorzaak

De adviseur van de Automotive Techline legt uit dat bij dit type motor de inspuiting automatisch wordt uitgeschakeld, zodra deze foutcode zich voordoet. Het op drie cilinders lopen, hoeft dus niet aan een defecte injector te liggen. Hij adviseert de monteur daarom met een scoop of proeflamp de aansturing van de injector van de vierde cilinder te controleren, nadat hij eerst de foutcode heeft gewist. Als ook dit niets oplevert, adviseert hij het bobineblok te controleren, omdat die wel vaker de oorzaak is een onregelmatig lopende motor bij Opels van dit type.

Bobineblok boosdoener

Dat inzicht blijkt de monteur zelf ook al te hebben gehad, want hij heeft inmiddels een bobineblok besteld. Ruggenspraak met de Automotive Techline bevestigt zijn gedachte: de bobine is hoogstwaarschijnlijk de boosdoener. En dat blijkt. Na vervanging van het bobineblok loopt de motor weer als een zonnetje en is de foutcode verdwenen. Dat krijgt de Automotive Techline-adviseur ook te horen als hij de monteur terugbelt, om te checken of het probleem de wereld uit is.

basisinstelling

Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?