Goede verlichting in de werkplaats is belangrijk

verlichting

Voldoende licht zorgt ervoor dat we zien wat we doen en voorkomt daarmee onnodige ongelukken. Hierbij gaat het natuurlijk niet alleen om de plafondverlichting in de werkplaats, maar spelen lampen van handzaam formaat ook een grote rol. Zo kan wat extra licht bijvoorbeeld van pas komen in de late uurtjes, of wanneer er iets gemonteerd moet worden op een donkere plaats. Het assortiment verlichting van Toolspecial is speciaal voor jou geselecteerd en biedt je de mogelijkheid om jouw werk goed uit te voeren.

Verschillende soorten lampen

De verlichting die Toolspecial aanbiedt om jouw werkzaamheden in en om de auto uit te voeren, kan grofweg opgedeeld worden in vijf groepen, namelijk:

  • Inspectielampen
  • Looplampen
  • Motorkaplampen
  • Werklampen
  • Hoofdlampen

Inspectielampen worden, zoals het woord al zegt, gebruikt voor inspecties van de auto. Vaak zijn deze lampen voorzien van handige haken, klemmen, kabels of magneten, zodat de verlichting handsfree gebruikt kan worden. Je hebt dan goed zicht op moeilijk bereikbare plekken, maar kan nog steeds beide handen gebruiken.

Looplampen worden voornamelijk ingezet bij langdurig gebruik onder en in de auto. Het zijn lampen die eenvoudig met de hand meegenomen kunnen worden, zowel draadloos als aan een snoer. Over het algemeen is de stralingshoek iets groter dan 180°, zodat je jezelf niet verblindt tijdens het werk.

Motorkaplampen worden (vaak door middel van haken) bevestigd aan de geopende motorkap. Op deze manier heb je goed zicht over de gehele inhoud onder de motorkap, waarbij wederom beide handen vrij zijn. Een goed voorbeeld is de LPL45X1 van Philips, welke op dit moment door Toolspecial aangeboden wordt tegen een scherpe actieprijs.

Werklampen worden over het algemeen gebruikt om grotere werkgebieden te verlichten en zijn veelal kleiner dan de welbekende bouwlamp. Werklampen kunnen tevens gebruikt worden als looplamp, maar vanwege de vorm komen ze als kleinere bouwlamp beter tot hun recht.

Ten slotte zijn er de hoofdlampen, welke ideaal te gebruiken zijn wanneer je beide handen nodig hebt. Een voordeel van de hoofdlamp ten opzichte van de andere lampen is dat je altijd goed zicht hebt op de plek waar je naartoe kijkt, daarnaast valt een hoofdlamp in tegenstelling tot een zaklamp nooit om.

verlichting

De LPL45X1 van Philips

Niet iedere lamp is hetzelfde

De lampen in het assortiment van Toolspecial hebben allemaal hun eigen voordelen. Zo is de ene lamp ontzettend stootvast, terwijl de andere lamp een brede straling heeft. Per situatie kan een andere lamp de beste uitkomst bieden. Een aantal kenmerken om op te letten zijn:

  • Het aantal lumen
  • Het type led
  • De brandduur en laadtijd
  • De kleurtemperatuur
  • De duurzaamheid

Aantal lumen
Lumen is een meeteenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht afkomstig van de lichtbron. Hoe hoger dit aantal, hoe hoger de lichtopbrengst. Oftewel, hoe meer licht je nodig hebt, hoe hoger het aantal lumen dat de lamp uitstraalt dient te zijn.  Interessant is het ook om te kijken of de lamp traploos instelbaar is en of er een spotlight aanwezig is. Op deze manier is het mogelijk om gerichter te verlichten.

Type LED
Er zijn verschillende typen led-verlichting. De meest gangbare typen zijn SMD en COB. SMD staat voor Surface Mounted Device, hierbij zijn de verschillende leds gesoldeerd op een printplaat. Een computerscherm wordt bijvoorbeeld ook op deze manier gefabriceerd. COB staat voor Chips on Board, wat letterlijk ‘leds aan boord’ betekent. COB leds zijn een stuk krachtiger, aangezien het om heel veel kleine leds bij elkaar gaat.

Brandduur en laadtijd
Een aspect dat mogelijk van belang kan zijn is de brandduur. Dit is natuurlijk alleen van belang wanneer het gaat om draadloze verlichting. Toolspecial biedt verschillende looplampen aan die tot wel 15 uur kunnen branden. Voor snoerloze lampen geldt ook een laadtijd. Deze geeft aan hoe lang het duurt tot de lamp volledig opgeladen is. Over het algemeen duurt dit bij de verlichting van Toolspecial niet langer dan 4 uur.

Kleurtemperatuur
Verlichting heeft een bepaalde kleurtemperatuur, welke wordt uitgedrukt in Kelvin. Des te blauwer het licht, des te hoger de kleurtemperatuur is. De kleurtemperatuur van werkplaatsverlichting ligt over het algemeen tussen de 4000 en 7000 Kelvin, wat dicht in de buurt komt van natuurlijk daglicht.

De meeste lampen stralen slechts één kleurtemperatuur uit, terwijl er ook lampen bestaan die meerdere kleurtemperaturen uit kunnen stralen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Colour Match lampen van Scangrip. Colour Match verlichting simuleert daglicht, waardoor schades en oneffenheden in de lak eenvoudiger opgemerkt worden dan met standaard verlichting. De Sunmatch 3 van Scangrip heeft bijvoorbeeld vijf verschillende standen die ieder een andere kleurtemperatuur uitstralen. Zo kan een lagere kleurtemperatuur gebruikt worden voor het inspecteren van lichte oppervlakken, terwijl bij donkere oppervlakken een hogere kleurtemperatuur tot zijn recht komt. Naast de Sunmatch 3 heeft Scangrip ook nog een zaklamp (03.5117) en hooflamp (03.5446) in het assortiment die beschikken over Colour Match.

verlichting

De Sunmatch 3 van Scangrip met Colour Match

verlichting

De duurzame LPL64X1  van Philips

Duurzaamheid
De kans bestaat dat er verlichting nodig is voor verschillende activiteiten, zowel binnen als buiten. Hierom kan het handig zijn dat de lamp stootvast, waterbestendig of stofbestendig is. In sommige gevallen kan dit alle drie geëist worden van de lamp. Mooie voorbeelden hiervan zijn de LPL62X1, LPL63X1 en LPL64X1 van Philips. Deze lampen hebben een IP-waarde van 68 en een IK-waarde van 09, wat inhoudt dat ze waterbestendig (zelfs bij langdurige onderdompeling) en ontzettend schokbestendig zijn. Veel lampen die Toolspecial aanbiedt hebben een IP-waarde van 54 of hoger, waardoor ze goed beschermd zijn tegen (spat)water en stof. Vrijwel alle lampen uit het assortiment van Toolspecial hebben een IK-waarde van 07 of hoger, wat erop neerkomt dat ze tegen een stootje kunnen.

Laadmogelijkheden

Iedere lamp moet opgeladen worden alvorens deze gebruikt kan worden, tenzij er een snoer aan de lamp verbonden zit die rechtstreeks in het stopcontact gestoken kan worden.

Naast verlichting aan een snoer bestaan er drie mogelijkheden om de lamp op te laden, namelijk:

Batterijen, hierbij worden er batterijen die in iedere supermarkt te koop zijn in de lamp gestopt. Wanneer de batterijen leeg zijn, worden ze simpelweg vervangen of opgeladen en werkt de lamp weer.

USB-lader, bij deze lampen zit er een ingebouwde accu in de lamp, welke opgeladen wordt via de USB-lader. Deze accu kan niet zo eenvoudig vervangen worden als een stel batterijen. Een goede suggestie voor looplampen met USB-lader is de combiset van Powerhand (SIN100.1070P2).  Deze oplaadbare looplampen met een laadtijd van slechts 4 uur kunt u op dit moment aanschaffen met korting.

Inductie, oftewel draadloos opladen. Hier wordt op het moment nog niet veel gebruik van gemaakt bij verlichting, maar dit zal in de toekomst steeds vaker voorkomen. De accu wordt draadloos opgeladen via een proces waarbij elektrische energie via een magnetisch veld wordt getransporteerd tussen de energiebron en de lamp, waardoor een laadkabel niet langer noodzakelijk is.

verlichting

De combiset van Powerhand (SIN100.1070P2)

Features

De lampen die Toolspecial aanbiedt zijn veelal voorzien van handige magneten en ophanghaken, zodat de monteur allebei zijn handen vrij heeft, wanneer hij aan het werk is. Daarnaast wordt er ook een flink aantal lampen aangeboden die geknikt kunnen worden en/of voorzien zijn van een 360° draaivoet, zodat het licht uitgestraald kan worden in iedere gewenste richting.

Bekijk hieronder het Toolspecial actiemagazine, met daarin verschillende acties rondom werkplaatsverlichting.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?