Hoe een lege accu de ANWB en een monteur op een dwaalspoor brengt

distributieriem

De ANWB Wegenwacht is komen opdraven voor een klassiek probleem. De eigenaar van een Mitsubishi Outlander had zijn verlichting laten branden en bij terugkeer bleek de 12V-accu leeg. Even de starthulp erbij en rijden maar zou je denken, maar de monteur van de Wegenwacht krijgt de auto niet aan de praat. Dus wordt de gestrande auto naar de garage vervoerd.

Gegevens voertuig in dit artikel: Mitsubishi Outlander PHEV 2013

Andere accu helpt niet

Daar aangekomen, kan de eigenaar van de auto niet vertellen wat de Wegenwachtmonteur precies aan de auto heeft gedaan. De 12V-accu wordt vervangen, maar de auto wil nog altijd niet aanslaan. Wanneer de monteur de foutcode P1A4C uitleest, die duidt op een fout in de regeling van het accumanagement, vindt hij het tijd voor een telefoontje naar Automotive Techline.

Nog meer foutcodes

De helpdeskmedewerker adviseert de monteur de hele auto te scannen met de vraag of hij dan de juiste modules te zien krijgt. De monteur antwoordt bevestigend, maar meldt bovendien dat er steeds meer foutcodes bij lijken te komen. De monteur vraagt de klant de oplaadkabel van de auto langs te brengen, zodat hij de aandrijfaccu kan opladen. Op het display is namelijk te zien dat deze bijna leeg is en als het voertuig wel wil opladen, is dit een indicatie van dat er niets mis is met het hoogspanningscircuit.

Ready?

De Automotive Techline-helpdeskmedewerker die de case van zijn collega overneemt, vraagt of de auto na het opladen foutcodevrij is. De monteur bevestigt dat er geen foutcode meer te zien is en dat de lampjes gaan branden zodra het contact wordt ingeschakeld. Vervolgens zou het lampje ‘READY’ moeten oplichten, maar.. dit gebeurt niet. De helpdeskmedewerker adviseert vervolgens de remlichten te checken. Die branden ook niet en dat is vreemd. Daarom adviseert de helpdeskmedewerker het remlichtcircuit te controleren.

Defect alarm

De monteur volgt deze raad op en al gauw heeft hij de boosdoener te pakken. De Outlander blijkt te zijn uitgerust met een alarmsysteem waar een defect aan is. Hierdoor onderbreekt het alarm de remlichtschakelaar. De monteur brengt de bedrading van het remlichtcircuit weer terug in de originele staat en ziedaar: de benzinemotor slaat meteen weer aan. Probleem opgelost.

Werken aan hoogvoltsystemen

De storing aan deze Mitsubishi Outlander PHEV bevond zich in het 12V-circuit. Voor het werken aan het hoogvoltsysteem van dit type voertuig gelden echter regels. Monteurs moeten bevoegd zijn om veilig en vakkundig aan elektrische en (plug-in) hybride auto’s te kunnen werken. Automotive Academy biedt een eendaagse cursus aan om de benodigde NEN9140-bevoegdheid te halen, voor vakbekwaam onderhoud en reparaties.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?