Hoe schoon is het aircosysteem?

Wanneer je het aircosysteem open hebt gehad voor bijvoorbeeld een reparatie of onderhoud, doe je er goed aan om het hele systeem te spoelen. Dit voorkomt dat er vuil of lucht in het systeem terecht komt. Maar hoe controleer je of het systeem schoon is?

Verontreiniging van het aircosysteem kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan de condensor verstopt raken. Of de druk in het systeem wordt te hoog, wat weer vervelende geluiden kan geven. Al met al reparaties die niet goedkoop zijn. Logisch dat je klant daar niet op zit te wachten.

Spoelen en preventief controleren

Het advies om goed te spoelen en wanneer je de droger/filter het best kunt vervangen bespreken we uitgebreid in het artikel ‘Hoe voorkom je een verstopte condensor?’. De ‘Visual Diagnostic Tool’ van Nissens is een handig stukje gereedschap om het spoelproces visueel te controleren. Daarnaast kan het hele systeem preventief gecontroleerd worden op vervuiling.

Visuele check aircosysteem

Hoe werkt de ‘Visual Diagnostic Tool’? Sluit eerst de slangen en het T-stuk aan op het kijkglas. Zorg ervoor dat het geheel minimaal 5 minuten wordt gevacumeerd met behulp van een A/C-servicestation. Vervolgens sluit je de hogedruk- en lagedruksnelkoppeling van het gereedschap aan op het A/C-systeem. Open de ventielen nog niet! Na het starten van de auto en aircosysteem houd je het kijkglas omhoog met de blauwe zijde aan de bovenkant. Open eerst geleidelijk de hogedruksnelkoppeling en daarna geleidelijk de lagedruksnelkoppeling. Laat het koudemiddel vermengen met de olie tot het kijkglas voor ¼ gevuld is. Sluit vervolgens beide snelkoppelingen en houd het kijkglas horizontaal.

Nu kun je visueel de mengbaarheid van de olie met het koudemiddel bepalen. Je ziet nu, indien van toepassing, het volgende:

  • Overtollige olie en uv-vloeistof
  • Lucht (vocht) in het systeem
  • Losse deeltjes en vervuiling

Kwaliteit beoordelen

Als je alle bovenstaande stappen gevolgd hebt, is de mengbaarheid gecontroleerd. Daarna is het de beurt aan de kwaliteit. Deze kan je beoordelen door deze 3 stappen te volgen:

  1. Plaats het kijkglas omhoog met de blauwe zijde aan de bovenkant.
  2. Open geleidelijk de lagedrukkoppeling zodat het koudemiddel kan verdampen, alleen de olie en eventuele vervuiling blijven achter in het kijkglas.
  3. Controleer de kwaliteit van de olie met behulp van onderstaande
    afbeeldingen:

Meer informatie en een beknopte handleiding van de Visual Diagnostic Tool lees je in de flyer. Download de flyer hieronder.

Je koopt de Visual Diagnostic tool hier of bij je vertrouwde grossier.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?