Hoe zorgt u voor correcte montage van stabilisatorstangen?

Stabilisatorstangen lijken soms symmetrisch, maar hebben toch vaak een linkse en rechtse montagepositie. Bijvoorbeeld de stabilisatorstangen waarbij u de kogelpennen in een hoek van 150° moet schuiven (slechts 30° minder dan bij een volledig symmetrisch onderdeel). Als een monteur dit over het hoofd ziet en de links-/rechtspositie omkeert (zonder dat dit teveel kracht kost), leidt dit tijdens het rijden tot een kloppend geluid en bestaat de kans dat de kogelpin uit de behuizing komt. We geven twee voorbeelden hoe u dit voorkomt.

Juiste montage bij Mercedes C-Class [W204] 2007-2014

MOOG adviseert bij elke montage de juiste links-/rechtspositie te bepalen vóór de start van de installatie. Dit doet u eenvoudig via onderstaande stappen:

  1. Houdt de voorste kogelpin voor u.
  2. Draait de kogel onderaan 150° naar links (zoals een klok 7 uur aangeeft), dan is dit het onderdeel ME-LS-5678 en monteert u het aan de linkerkant van het voertuig.
  3. Draait de kogel onderaan naar rechts (zoals een klok 5 uur aangeeft), dan is dit het onderdeel ME-LS- 5679 en monteert u het aan de rechterkant van het voertuig.

Juiste montage bij AUDI A6 [C6] 2004 – 2010

Bij de stabilisatorstang van de Audi A6 wijst de pijl naar de vork van de schokdemper. Zo weet u dat u de stabilisatorstang aan de juiste kant monteert.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?