Verversen en ontluchten remsysteem leidt tot storing

Een monteur die van een Toyota Prius de remvloeistof heeft ververst, meldt dat na het ontluchten van het systeem het ABS-lampje blijft branden. Als hij het systeem vervolgens uitleest met een KTS-diagnosetester, verschijnen er twee foutcodes: C1345 Linear Solenoid Valve Offset Learning undone en C1451 Motor Drive Permission.

Informatie Toyota Prius in dit artikel

Merk: Toyota
Model: Prius
Type: 1.8 Plug-in hybride 2012

Geen tester gebruikt

De Automotive Techline medewerker vraagt hoe de monteur te werk is gegaan. Hij wijst er hierbij op dat er circa 5 liter remvloeistof nodig is en dat de verversings- en ontluchtingsprocedure nauwkeurig moet worden uitgevoerd, met gebruikmaking van de juiste tester. Aan het eerste heeft de monteur voldaan, aan het laatste niet. Hij heeft weliswaar voldoende vloeistof gebruikt en het systeem keurig ontlucht via de ontluchtingsnippel onder de paravan, maar dit heeft hij gedaan zonder gebruik te maken van een geschikte tester.

Nog meer foutcodes

De helpdeskmedewerker kijkt vervolgens met de monteur mee in KTS. Alles wijst erop dat op basis van de foutcodes een inleerprocedure moet worden uitgevoerd. Onder diagnose worden in KTS-adaptiewaarden teruggezet, met als gevolg dat er nog twee foutcodes verschijnen: C1203 ECM en EV ECU Communication Circuit en C1336 Zero Point Calibration of Deceleration Sensor undone. Er moet nu eerst een aantal initialisaties worden uitgevoerd, maar met de gebruikte KTS-tester blijkt dit niet mogelijk. De monteur krijgt het advies de initialisaties uit te voeren met een andere tester, of dit door de merkdealer te laten verzorgen.

De oplossing: kalibreren magneetkleppen

Om de storing te verhelpen, moeten de magneetkleppen van het ABS-systeem opnieuw worden gekalibreerd. Bij het uitlezen van het systeem met de juiste tester verschijnen de foutcodes onder ABS/VSC de codes C1203, C1336 en C1345 op het display. Via de optie Special Function kan het kalibreren van de magneetkleppen worden uitgevoerd, waarna de storing direct verholpen is. Moraal van het verhaal: het volgen van de juiste serviceprocedures, met gebruik van een daarvoor geschikte tester, kan je als monteur veel ellende besparen.

basisinstelling

Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?