Is onderhoud op afstand de toekomst?

onderhoud op afstand

We weten allemaal dat de autobranche in rap tempo verandert. Nieuwe technieken, in het bijzonder die voor de aandrijving, maar ook de toename van software in auto’s, gaan het onderhoud van auto’s ingrijpend veranderen. Want waar een bezoekje aan de garage voor de APK of een grote beurt nu nog vanzelfsprekend is, wordt onderhoud in de toekomst waarschijnlijk geheel op afstand uitgevoerd. Hoe zit dit precies? en hoe speel je hier slim op in? 

Updaten van de firmware

Eigenlijk is het niets nieuws. Het gebeurt zelfs al jaren. Zodra een auto binnenkomt voor een onderhoudsbeurt, wordt de software van de motorelektronica geüpdatet. Deze update kan ervoor zorgen dat de motor zuiniger, krachtiger of betrouwbaarder wordt. Bovendien zijn steeds meer auto’s altijd online, door middel van een 4G-verbinding. Ze houden de bestuurder niet alleen in verbinding met hun e-mail, maar halen ook online informatie op over bijvoorbeeld files. Daarnaast is het voor sommige trucks al mogelijk dat software op afstand aangeeft of er een storing aankomt. Informatie over het betreffende component en hoe ver de truck verwijderd is van een dealer wordt automatisch meegestuurd.

Automatische updates op afstand

Waar het initiatief om informatie op te vragen op dit moment voornamelijk bij de bestuurder, en dus de auto ligt, zijn er zelfs al merken die automatisch een update naar je auto sturen. Zo ben je altijd voorzien van de nieuwste navigatiekaarten, heb je nooit meer last van bugs en wordt de software van je motor automatisch geüpgradet. De rol van het garagebedrijf gaat hierdoor sterk veranderen. Waar auto’s nu nog voor onderhoud naar de garage moeten, wordt dit straks veel meer op afstand gedaan.

Minder, maar hoger geschoold personeel

De ontwikkelingen die de automotive branche te wachten staan, zijn niet niks. Ze hebben grote gevolgen voor zowel het autobedrijf, als de automonteur. De nieuwe systemen in auto’s, die onder andere onderhoud op afstand mogelijk maken, vragen misschien om minder, maar vooral hoger geschoold personeel. Specialistische kennis van bijvoorbeeld Pass-Thru, data communicatie en elektronica is noodzakelijk. Daarom is het als automonteur belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?