Kachelradiateur essentieel voor veiligheid en comfort

De kachelradiateur is onderdeel van het koelsysteem van benzine- en dieselmotoren én zorgt voor de gewenste temperatuur in een voertuig. In de meeste gevallen is de kachelradiateur gemonteerd in de Heating Ventilation en AirConditioning (HVAC) module achter het dashboard. In dit artikel informeren we je alle ins en outs over dit cruciale onderdeel.

De waterpomp pompt hete koelvloeistof door het koelsysteem. Onderweg stroomt de koelvloeistof door de kachelradiateur, die qua vorm en materialen op de koelradiateur lijkt. De buitenlucht stroomt door de warme kachelradiateur en wordt zo verwarmt. Deze warme lucht wordt via de interieurventilator het interieur ingeblazen. De warmte zorgt tijdens koude en vochtige dagen voor meer comfort en veiligheid door een snelle ontwaseming van de autoruiten.

Tevreden klanten

Net als de gewone koelradiateur, wordt het materiaal van de kachelradiateur aangetast door vuil, vocht en vervuilde of oude koelvloeistof. De radiateur corrodeert en is aan slijtage onderhevig. Als de kachelradiateur kapot is, ben je vanwege zijn positie in de auto vaak een paar uur bezig om ‘m te vernieuwen. Je wil niet het risico lopen dat de radiateur op korte termijn opnieuw kapot gaat en opnieuw vervangen moet worden.

Deze kans loop je echter wel als je inferieure kwaliteit onderdelen koopt en installeert. Neem daarom geen onnodig risico en verkoop je klant alleen gerenommeerde producten met OE-kwaliteit. Naast een tevreden klant, hou je bovendien geld in je zak. Je hoeft immers dezelfde klus niet nog een keer onder garantie uit te voeren.

Verzorg de kachelradiateur goed

Om de kachelradiateur een lang leven te geven, is onderhoud en goede verzorging noodzakelijk. Om te beginnen is het essentieel om de juiste, door de autofabrikant voorgeschreven, koelvloeistof te gebruiken. Verkeerde, vervuilde of slechte kwaliteit koelvloeistof en het gebruik van leak-stop middel, kan verstopping en lekkage in de nauwe vloeistof-buisjes veroorzaken.

Het is eveneens cruciaal dat de thermostaat van het koelsysteem goed functioneert. Een slechte of niet werkende thermostaat, beperkt de doorstroming van de koelvloeistof. Door de verstopping en lekkage gaat het koelsysteem steeds minder goed functioneren en werkt uiteindelijk helemaal niet meer. Het gevolg is dat de motor en andere gekoelde onderdelen te heet worden en kapot gaan. Tot die tijd komt ook de veiligheid in het geding omdat het klimaatsysteem niet goed meer werkt. Het spreekt voor zich dat ook het koelvloeistofniveau een belangrijke rol speelt voor de werking van het koelsysteem. Als het vloeistofniveau te laag is, functioneert het koelsysteem onvoldoende.

Nissens kachelradiateuren

Wij leveren Nissens kachelradiateuren. Nissens kachelradiateuren zijn volledig ontworpen, geproduceerd en getest volgens de strenge eisen die autofabrikanten aan onderdelen stellen. Tijdens de ontwikkeling worden Nissens kachelradiateuren onderworpen aan een aantal levensduurtesten en blootgesteld aan vibraties, hoge druk en impuls-testen.

Tegelijkertijd worden de radiateuren getest op thermische uitzetting en corrosie- en drukbestendigheid. De lamellen in de radiateuren zijn speciaal door Nissens ontwikkelt en uitgevoerd met (geperforeerde) louvres en geven de warmte van de radiateur beter af. Dankzij deze uitgebreide en intensieve tests, is het risico op lekkage, ondeugdelijke werking en corrosie zo goed als uitgesloten.

Nissens kachelradiateuren zijn tot in het kleinste detail optimaal afgewerkt. De componenten passen altijd perfect in de HVAC module achter het dashboard en zijn dankzij de goede passing eenvoudig en snel te monteren. Extra schuimrubber op bepaalde radiateur-kits, optimaliseren de luchtstroom. De vloeistofreservoirs zijn gemaakt van hoogwaardig, niet-gemengd kunststof. Hierdoor zijn Nissens kachelradiateuren sterk, duurzaam en mechanisch en thermisch zeer stressbestendig.

De bijgeleverde pakkingen zijn gemaakt van Ethyleen Propyleen Dieen Methyleen (EPDM). EPDM beschermt de pakkingen, zelfs als de kachelradiateur ouder is, tegen barsten en krimpen als gevolg van hoge temperaturen. Een aantal kits worden geleverd met de nodige extra aansluitingen om de montage te vereenvoudigen.

Het assortiment Nissens kachelradiateuren bestaat uit meer dan 450 verschillende referenties. Samen dekken ze ruim 780 OE-onderdeelnummers voor de meest voorkomende merken en modellen personenauto’s en bestelwagens.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?