Koelventilator cruciaal voor motorkoeling en airconditioning

Koelventilator

De koelventilator of AC-ventilator is cruciaal voor een goede koeling van de motor, de werking van het aircosysteem en de onderdelen van hybride en elektrische voertuigen. Een koelventilator die niet goed of helemaal niet functioneert, veroorzaakt kostbare schade.

Koelsystemen van moderne personenauto’s en bestelwagens worden steeds zwaarder belast. Vanwege downsizing en het stijgende aantal elektronische componenten, wordt een continu goede werking van het koelsysteem alsmaar kritischer.

Als er onvoldoende rijwind is, bijvoorbeeld als het voertuig stilstaat voor een verkeerslicht of file, zuigt de koelventilator extra buitenlucht aan en zuigt het gecontroleerd door de radiateur. De lucht koelt de hete koelvloeistof af en voorkomt zo dat de motor te heet wordt. In hybride en elektrische voertuigen, koelt de ventilator het koelsysteem van het kwetsbare elektrische hoogspanningscircuit en de accu’s.

Airconditioning

Een andere, eveneens zeer belangrijke, taak van de AC ventilator is weggelegd voor een optimale werking van het airconditioningsysteem. Om koudemiddel te kunnen condenseren, zuigt de ventilator lucht door de condensor. Als een koelventilator niet functioneert zoals hij moet doen, heeft dit direct negatieve gevolgen voor de werking van het airconditioningsysteem.

De elektrische ventilator kan problemen veroorzaken in het spanningssysteem van de auto. De koelventilator is op zijn beurt gevoelig voor overbelasting, slechte of kapotte zekeringen of een niet goed of helemaal niet functionerende dynamo. Hierom is het belangrijk om in het geval van koelproblemen, ook de elektronica van het voertuig te controleren en storingen uit te sluiten.

Een goed werkende AC ventilator is om deze redenen essentieel. Adviseer uw klant daarom altijd om voor een topkwaliteit koelventilator te kiezen. Met OE-kwaliteit airco-onderdelen voorkomt u (het risico) dat de onderdelen op de korte termijn wederom kapot gaan en vervangen dienen te worden.

OE-eisen en specificaties

De elektrische motor van de ventilator is onderhevig aan weersinvloeden, vuil en schade door impact van obstakels en aanrijdingen. Mijngrossier is leverancier van Nissens motorkoeling- en airconditioning-onderdelen. Nissens onderdelen voldoen aan de strenge OE-eisen en specificaties die autofabrikanten stellen. De onderdelen zijn volledig ontwikkeldin overeenstemming met de ISO 7637, 16750 en Electromagnetic Compatibility (EMC) normen. Dankzij deze specificaties zijn ze betrouwbaar en garanderen ze een perfecte, stabiele en langdurige werking.

Nissens gebruikt alleen kwalitatief hoogwaardige, en in geen geval gerecyclede, materialen. Doordat de Nissens onderdelen voldoen aan deze eisen is de pasvorm van de onderdelen goed en kunnen deze snel en eenvoudig worden gemonteerd. Dit scheelt veel tijd, geld en moeite.

Het hoogwaardige anker van de elektromotor garandeert een betrouwbare werking en optimale bescherming tegen piekspanning en overbelasting. Een speciaal door Nissens ontwikkelt materiaal, voorkomt dat de koolborstels in de elektromotor overmatig en voortijdig slijten.

Uitgebreid koelventilator assortiment

Om te voorkomen dat vuil en vocht bij de elektromotor terecht komt, is de afdekplaat van de motor beschermd met een corrosiebeschermende behandeling. De zogenoemde REACH-verordening voorkomt elektromagnetische storingen in het elektrische systeem en andere elektronische componenten.

Wij hebben een uitgebreid assortiment Nissens motorkoeling- en airconditioning-onderdelen welke perfect aansluit op de behoeften in de automotive aftermarket. Het assortiment bestaat uit meer dan 500 items die samen meer dan 1.500 OE-onderdeelnummers beslaan. Met deze complete range ventilatoren, losse elektromotoren en koelvinnen, kan het grootste deel van het Europese wagenpark tegen zeer concurrerende prijzen gerepareerd worden.

De juiste koelventilator voor de auto bij jou op de brug vind je hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?