Kogelgewrichten: een belangrijke schakel tussen auto en veiligheid

kogelgewricht en veiligheid

Je vindt ze in de ophanging van alle moderne auto’s. Ze vormen een belangrijke verbinding tussen de belangrijkste scharnierpunten voor de ophanging en van de draagarmen met de fuseestukken of spindels. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de wielen en de ophanging in alle richtingen kunnen bewegen wanneer het stuur wordt gedraaid tijdens het rijden. Kogelgewrichten. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de wielophanging en stuurinrichting en zijn een schakel tussen auto en veiligheid.

De meeste kogelgewrichten kunnen niet worden onderhouden. Meestal gaat een kogelgewricht een autoleven mee. Toch is het van belang de symptomen te herkennen van eventueel beschadigde kogelgewrichten, juist omdat kogelgewrichten een cruciale rol spelen in het ophangingssysteem.

Opfrismomentje: wat is een kogelgewricht? 

Een kogelgewricht is over het algemeen van het ontwerp kogel-in-kom, gesmeerd met vet en afgedekt met een stofhoes. Moderne(re) kogelgewrichten zijn afgedicht zodat beschadigingen van het gewricht door vuil, zand en andere onzuiverheden voorkomen worden. Afhankelijk van het type ophanging beschikken de meeste auto’s over bovenste en onderste kogelgewrichten. De onderste zijn meestal groter en slijten sneller vanwege het gewicht van de voorzijde van de auto dat op de gewrichten rust.

Symptomen waaraan je kunt herkennen dat kogelgewrichten beginnen te slijten zijn onder andere:

  • Een bonkend of piepend geluid.
  • Een afwijking tijdens het sturen naar links of rechts.
  • ‘Losse’ of trillende stuurinrichting.
  • Een ongelijke slijtage van de banden.

Zo controleer je de kogelgewrichten

Het kan zijn dat de symptomen van versleten kogelgewrichten zich langzaam ontwikkelen. Als jouw klant aangeeft een van de bovenstaande symptomen te ervaren, dan kan je het best een controle doen tijdens het rijden. Maak een proefrit en let op onderstaande afwijkingen:

Trillingen of afwijkingen tijdens het sturen naar links of rechts
Versleten kogelgewrichten kunnen los komen  en veroorzaken dan trillingen. Ook kan speling ervoor zorgen dat de stuurinrichting vanzelf naar links of rechts afwijkt. Hetgeen leidt tot een ongelijke bandenslijtage.

Geluid
Een bonkend geluid wordt veroorzaakt doordat slijtage die de gewrichten laat rammelen wanneer de ophanging omhoog en omlaag boven de weg beweegt. Het piepende geluid wordt veroorzaakt door de rubberen hoes die het vet in het gewricht beschermt. Wanneer de hoes beschadigd is, begint het kogelgewricht te piepen. Deze geluiden worden harder wanneer de kogelgewrichten meer slijtage vertonen.

kogelgewrichten uitleg

Visueel en fysiek checken

Na het controleren tijdens het rijden, is het tijd om de gewrichten visueel en fysiek te controleren. Je begint hiervoor bij de banden. Zoals net vermeldt zorgen losse kogelgewrichten voor een slechte uitlijning, waardoor band ongelijkmatige slijtage vertoont.

Krik vervolgens de voorzijde van de auto omhoog en plaats wielblokken achter de achterwielen. Pak dan de boven- en onderzijde van de band vast en beweeg de band heen en weer langs de wielas. Wanneer de kogelgewrichten goed werken, is er weinig tot geen speling in deze beweging aanwezig.  Geluid en speling van boven of onderzijde geeft aan dat er een probleem is met een van deze gewrichten.

Zonder wiel

Verwijder hierna het wiel en controleer de bovenste en onderste kogelgewrichten. Wanneer je tekenen van roest, beschadiging aan de stofhoes, vetlekkage of een ander potentieel probleem ziet moet het kogelgewricht waarschijnlijk worden vervangen. Gebruik een koevoet of iets dergelijks en probeer de onderste stuurarm en de fusee los te wrikken. Als er te veel speling of klikkende geluiden zijn is dat een symptoom dat de kogelgewrichten te los zitten.

Als een probleem wordt geconstateerd bij een kogelgewricht is het aan te raden om de andere zijde eveneens te vervangen. Dit omdat bij beginnende beschadiging van een kogelgewricht de andere zijde meestal snel volgt.

De juiste kogelgewrichten voor de auto bij jou op de brug bestel je hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Voor de vervangingsmarkt biedt Moog het autobedrijf totaaloplossingen door een perfecte combinatie van een fraaie range producten van OE-kwaliteit met een uitstekende pasvorm, een aantrekkelijke prijs en daarbovenop een praktijkgerichte informatievoorziening. In de verpakking van Moog stuur- en ophangingsdelen bevindt zich altijd een handzame instructiehandleiding en een montageset met bouten, moeren en ringen.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?