Led-verlichting, wat is het nou eigenlijk?

Led

Led staat voor ‘light emitting diode’ wat vrij vertaald ‘lichtgevende diode’ betekend. De diode is een elektronische lichtbron die boven op een warmtegeleider is aangebracht. 

In tegenstelling tot andere autolampen, die het licht verspreiden via een gloeidraad of elektrische boog (xenon), werkt een led op basis van een elektronische halfgeleider. Tijdens de werking van een led wordt de halfgeleiderchip van binnen heel warm. De hitte wordt achterwaarts verspreid en niet voorwaarts, zoals bij normale lampen. Dit heeft als gevolg dat er achter een led altijd een passieve of actieve koeling moet zitten.

Led

De lichtkleur van een led is afhankelijk van het gebruikte halfgeleidermateriaal, maar is altijd gekleurd (blauw, groen of rood). Om wit licht te krijgen, wordt een blauwe led-chip voorzien van een gele fosfor laag. Deze laag zorgt ervoor dat een gedeelte van het blauwe licht geel wordt. Dit toegevoegde kleurmengsel zorgt voor een koel wit licht vergelijkbaar aan daglicht. De Ultinon lampen van Philips hebben een kleurtemperatuur van 6200K en de X-tremeUltinon Gen2 lampen een kleurtemperatuur van 5800K.

Led

De voordelen van koel wit licht/ daglicht op de weg zijn:

  • Groter contrast met de omgeving waardoor u deze beter waarneemt.
  • Betere weerkaatsing van wegmarkeringen en verkeersborden.
  • Witter licht houdt de bestuurder alerter in het donker.

 

LET OP:
Led retrofitlampen hebben (nog) geen ECE keurmerk waardoor deze geen goedkeuring hebben voor de openbare weg. De led retrofit en vervangingslampen zijn wel geschikt voor off-road en interieur doeleinden.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?