Lekkage in het aircosysteem opsporen

Lekkage

Wanneer koel- of aircosystemen onvoldoende of helemaal niet meer werken, is lekkage meestal de oorzaak. Koudemiddelverlies is slecht voor het aircosysteem én het milieu. In de dagelijkse praktijk van de werkplaats is het van groot belang lekkages snel en efficiënt op te sporen voordat deze tot kostbare en tijdrovende klachten leiden. Met UV-lekdetectie dye behoort dit probleem tot het verleden. De plaats van zelfs de kleinste lekkages wordt absoluut nauwkeurig bepaald.

Lekkage aan het licht

Hoe werkt UV-lekzoektechniek eigenlijk? Aan het koudemiddelcircuit wordt een additief voor lekdetectie toegevoegd. Met behulp van de lekdetectielamp met kunstmatig UV (ultraviolet) licht worden vervolgens de verbindingen gecontroleerd. Het UV-licht activeert de fluorescerende werking van de vloeistof, die bij lekkage naar buiten komt. Dit werkt zelfs uitstekend bij motoren die onder de smeer (olie zitten (bijvoorbeeld binnen de motorruimte). Het is niet nodig de UV-lamp direct op de plaats van de lekkage te houden. Het type lamp bepaalt de maximale afstand. De additieven kunnen overigens na de detectie voor onbepaalde tijd in het systeem blijven zitten. Dat is praktisch voor snelle tussentijdse controles waarbij alles ‘aan het licht’ komt.

Bescherming & essentiële hulp

UV-licht heeft een relatief korte golflengte. Bij zonlicht is deze bijvoorbeeld bekend als de veroorzaker van zonnebrand. Dit geld met name voor de ogen. Het is dus zéér onverstandig om in de UV-lamp te kijken. Bij langere blootstelling kunnen de zogenaamde lasogen ontstaan, wat zich uit in pijn en het gevoel alsof er zand in de ogen zit. Men kan de UV-stralen eenvoudig blokkeren door een speciale kunststof UV-straling blokkerende bril te dragen. Deze is overigens door zijn constructie een essentiële (versterkende) hulp voor het beter waarnemen van de oplichtende lekkagebron. Het is dus verstandig deze altijd te gebruiken voor het beste resultaat.

Via mijngrossier.nl kunt u lekdetectiemiddelen bestellen van de merken CoolPro en Waeco.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?