Max of Xtra? Welke schijven kies je?

MAx

Controleer voordat je een Brembo-product bestelt of het geschikt is voor de auto bij jou op de brug. Lees hier hoe je de juiste keuze maakt tussen Max- en Xtra-schijven.

Brembo Max-schijven hebben groeven in het remvlak, terwijl Brembo Xtra-schijven zijn voorzien van perforaties. Beide oplossingen zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de remprestaties door:

max xtra 1

Verhoging van de grip

max xtra 2

Afschrapen en schoonhouden van het frictiemateriaal

max xtra 3

Betere afvoer van water en gassen

max xtra 4

Betere koeling

Perforaties of groeven in een remschijf¬†verhogen de grip¬†en zorgen voor een directere en krachtigere respons van het remsysteem. Dat komt doordat ze de wrijvingsco√ęffici√ęnt van het remvlak verhogen, wat met name tijdens de eerste aangrijping voor een betere remwerking zorgt.

Een ander belangrijk voordeel dat geperforeerde en gegroefde schijven bieden, is dat ze het¬†frictiemateriaal van de remblokken voortdurend afschrapen en zo vrijhouden van afzettingen. De perforaties zorgen er verder voor dat zich¬†geen waterfilm¬†op het remvlak kan vormen. Daardoor reageren de remmen ook op een nat wegdek uiterst direct tijdens de initi√ęle remfase. De groeven, die van binnen naar buiten lopen, vervullen een vergelijkbare taak: ze zorgen voor een effici√ęnte afvoer van water dat op het oppervlak van de schijf neerslaat, waardoor het remgedrag onder alle weersomstandigheden min of meer gelijk is.

Op dezelfde manier waarop ze water afvoeren, zorgen de perforaties en groeven ook voor een¬†betere afvoer van de gassen¬†die zich bij hoge temperaturen tussen de remblokken en de schijf vormen. Deze gassen, die vrijkomen door verbranding van de harsen in het frictiemateriaal bij oververhitting, kunnen¬†fading¬†veroorzaken, een verschijnsel waarbij de wrijvingsco√ęffici√ęnt tussen remschijf en remblok – en dus ook de vertragende werking van het remsysteem – afneemt. De aanwezigheid van perforaties of groeven in het remvlak zorgt voor een snelle afvoer van deze gassen, waardoor de remwerking optimaal blijft.

Tot slot zorgen de perforaties of groeven ook voor een betere warmteafvoer van de schijf en de blokken, wat de prestaties van het gehele remsysteem ten goede komt.

Verhoogde slijtage remblokken

Aangezien geperforeerde of gegroefde schijven specifiek zijn ontworpen voor het bieden van hogere prestaties, kan de toepassing ervan in de praktijk soms gepaard gaan met een verhoogde slijtage van de remblokken. Of en in welke mate dit gebeurt, is afhankelijk van het specifieke ontwerp van de schijf en de materialen die voor de remblokken worden gebruikt.

Perforaties en groeven bieden over het algemeen dezelfde voordelen op het gebied van prestaties. Bij auto’s die worden gebruikt voor competitieve doeleinden wordt meestal gekozen voor schijven met groeven, omdat die een wat betere afvoer van water en gassen bieden. Voor sportieve versies van seriemodellen krijgen geperforeerde schijven vaker de voorkeur, omdat die minder agressief zijn voor het frictiemateriaal van de remblokken. Ook hun sportieve looks spelen bij deze beslissing dikwijls een rol.

Aangezien de perforaties en groeven in principe de structuur van de schijf verzwakken, wordt in de ontwikkelingsfase en bij de productie bijzonder veel aandacht besteed aan de sterkte, duurzaamheid en vooral ook de veiligheid van de schijven.

Tijdens de ontwikkeling worden na een zorgvuldige studie eerst het aantal, de afmetingen en het patroon van de perforaties en groeven voor elke specifieke schijf vastgesteld.

Daarna worden proefmodellen van de schijf onderworpen aan een serie tests op de remmentestbank en op de weg om te controleren of ze aan de veiligheids- en constructie-eisen van de autofabrikanten voldoen en om ervan verzekerd te zijn dat ze altijd en onder alle omstandigheden optimale prestaties bieden.

Voordelen Brembo Max- en Xtra-schijven

Samengevat bieden Brembo Max-schijven (met groeven) en Brembo Xtra-schijven (met perforaties) over het algemeen dezelfde voordelen. Dit zijn:

  • Directere en krachtigere respons
  • Afschrapen en schoonhouden van het frictiemateriaal
  • Betere waterafvoer
  • Hoge bestendigheid tegen fading
  • Betere koeling van de schijven (Xtra)
  • ECE R90-goedkeuring
  • Optimale bestendigheid tegen corrosie
  • Eenvoudige controle op slijtage (Max)

Een kwestie van stijl: kiest je klant voor een sportieve en stoere look met perforaties of geeft hij de voorkeur aan een elegante en stijlvolle schijf met groeven?

De juiste Brembo Max- of Xtra-schijven voor de auto bij jou op de brug vind je hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

 Bron: Bremboparts

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?